teadus.ee » 2012 » June

23. mai

brusselvesia-300x225-9626300Õueonu jalutab Brüsseli eurokvartalist vaid kvartalikese välja, ja kuhu ta ka ei läheks, on pargid võtta. Linnapark on ju linnaõu, kas pole. Brüsseli õueonud teavad, et pargis peab olema ka nurgakesi, mida meie pargikujundajad minetaksid võsaks. Metsikuvõitu põõsastikke puude all, paiku, kus kasvab, mis kasvab. Tänutäheks selle õuetarksue eest kajab Brüsseli kesklinngi linnulaulust. Vähe sellest, Brüsseli parkides on mõned aastad kombeks vähemalt ühes nurgakeses kasvatada taimi, mida meie õuerahvas tavaliselt umbrohtudeks nimetab. Nõgesed, ohakad, võililled, Rakvere raibe. Huvitav, kuidas on prantsuse või flaami keeles Rakvere raibe? Amsterdami nuhtlus või Pariisi häda?

29. mai

Kevad kõnnib õuele, olgu ilm külmavõitu või soojapoolne. Kuid kõik õued ei ole võrdsed. Õueonu loeb teadusuudisest, et Bristoli Ülikooli arheoloogid on teinud olulise avastuse. Pärilik ebavõrdsus sai alguse kiviajal 7000 aasta eest. Põllumehed, kes maeti ühes tööriistadega, olid parema maa omanikud kui need, kes maeti ihuüksi. Teadlased analüüsisid strontsiumi isotoopide koostist säilinud luustikes ja leidsid, et mehed, kellega koos maeti maha puidutahumiskirved, sisaldasid vähem erinevaid isotoope, mis tähendab, et nad elasid viljakal lössil. Vaat siis. Mida sellest uudisest järeldada? Õueonu mõtleb, et kas tal on mõni puidutahumiskirves. Jah, on küll, ja isegi mitmest ajastust – venekirves ja fiskarskirves. Nüüd tuleb osta ka kivikirves. Huvitav, millal on tööriistapoes kivikirveste odavmüügikampaania? Tuleb savitahvlite pealt lugeda.

31. mai

teaduskabaree9mehed-300x225-7984810Teaduskabaree viimane etendus. Või kui tahate, siis esinemine. Teatri Puhveti saalides toimub kontsert, nõnda siis kolime teisele korrusele, kus praegu on Tartu Ülikooli saalid. 1980. aastatel olid siin KBFI laborid. Ka Õueonu töötas ühes neist, olemata küll seejuures Õueonu. Huvilisi on tulnud, Sädelev Kass laulab vahvalt ja Tõnu Tepandi pajatab. On küll veidi kurb, aga vahva, umbes nagu siis, kui lind lendab autosse, ja sa saad tema pika pusimise peale ikka välja tagasi juhatada.

Nüüd on siis kindel, et Õueonu õue pealt on isakass Kitikat kadunud. Nagu poleks olnudki. No comments. Nõnda on kadunud ka Teaduskabaree õhtud. No comments. Nagu poleks olnudki. Ja ongi juunikuu käes. Teisipäeval oli Tiinal sünnipäev, ja Õueonu sõitis siis tema ja ta tütre Lindaga ja tolle poja Pauliga lõppude lõpuks Käsmu välja. Kui Käsmu sõidad, siis tundub alati, et õu on sinna pikenenud. Mis sest, et neid ilgeid majalobudikke küla algusesse muudkui juurde kerkib. Need justkui oleks pärit mingist teisest maailmast.

muuseum-300x225-9579742Vaik oli ära nagu alati ja ilmus kohale viimasel hetkel nagu alati. Tal olid autos järgmised asjad: umbes 120 meetrit mingeid käsitsi kootud kangaid, igasugust värvi ja mesti, ja siis üks kapp, kuhu saab panna pesukausi, ja teine, kus on hiiglama palju sahtleid ja siis üks jalgratas, millega saab isegi sõita, või vähemalt Rootsi ajal sai ja isegi väga hästi. Rakverest olevat ostnud, aga kes seda Vaiku teab, võibolla kujus ise. Aga igatahes väga väärt asjad, ainult et kappe oleks pidanud rohkem ostma, tundub, et kangad ei mahu nende sisse hästi ära. Imelik, et need asjad kõik Vaigu autoloksu sisse mahtusid.

04. juuni

Eesti lipu päev. Õueonu läheb paneb lipu välja. See tähendab seina peale üles lehvima. Lipp on ülal ja vihm sajab alla. Homme lendab Veenus läbi Päikese. Reedel oli lastekaitsepäev. Mida see kõik peaks tähendama? Ungari sirelil tuleb ainult mõni üksik õis. Kuidas sa sihukest joonistad.

Täna pidutseb London, et on talunud kuninganna Eliisapetti juba 60 aastat järjest. Sõitsid mööda Thamesi jõge, ja sõid üle kogu linna, aga kedagi ei tohtinud kohustada, et ole nüüd vait ja vaga ja pidutse. See oli kuninganna käsk! Ja kuninganna käsku tuli täita, ja siis eks kõik pidutsesidki, sest kui sa ei pidutsenud, siis justkui oleksid ju täitnud tema käsku ja pidutsenud, ja kui sa pidutsesid, siis …

Nojah, eks kõnele selles kõiges Õueonu kadedus, mis sa teed, kui õuele kuninganna Eliisapeti võim ei ulatu. Selle eest lehvib lipp. Ja orav tuleb ja pistab söögimajas pähkleid. Pidu!

Jaga