Kibe elu

28. Apr 2006

Magus, soolane, hapu, kibe. Need on põhimaitsed, mida tunneme. Kibeda tundmise võime on oluline, et ära tunda toidus esinevaid mürke. Fenüültiokarbamiid (PTC) on ebaharilik aine, kuna see tundub kas väga kibedana või peaaegu maitsetuna — olenevalt indiviidi genoomist.

Meie lähisugulanagi tajub kibedat sõltuvalt indiviidist.

Ka šimpansitel on väga erinev tundlikkus PTC suhtes. Seda näidati juba 1939. aastal. Nüüd on määratud lookus TAS2R38, mis vastutab inimese PTC tundlikkuse eest. See on ka šimpansil, ent üllataval kombel erinevad kahe liigi puhul mutatsioonid, mis selle lookuse lõid. Nii et PTC maitset mitte tundvad alleelid on arenenud hominiinide evolutsiooni kestel vähemalt kaks korda ja sõltumatult.
Allikas: Nature

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri