Helikunst kuulub rahvale

30. Jul 2006


kunst.ee 2/2006
Peatoimetaja Heie Treier
96 lk, hind 55 kr

Alati üllatada suutev “Eesti kunsti ja visuaalkultuuri ajakiri” üllatab sedapuhku lugejat kuulatavaga. Nimelt helikunstiga. Helikunsti eris kirjutab John Grzinich sellest, kas see kunst on žanr, stiil või teadusharu. Eriti huvitav on tema ülevaade mürast. “Fakt jääb faktiks — müra on iga süsteemi osa. /–/ See on oluline tegur mõistmaks heli kui tervikut.” Sõnaga — kunst.ee pakub meile värskendava käsitluse helikunstist igat meie sorti muusikalitutvustuste müra taustale. Ja on ka plaadike kaasas. Võta nüüd kinni, on seal muusika või on seal helikunst. Mõne arust võibolla isegi müra. Veelkord — ergutav lugemine ja kuulamine.
Peeter Linnap oma fotoloogia loenguga on jõudnud (tagasi) Lotmani juurde. Kisub end lahti Barthes´ist! Ja käsitleb fotograafiat Lotmani semiosfääri valguses. Kas loodusfoto on osa loodusest? See on alles küsimus! Fotograafia on laiendanud ja lõpule viinud maalikunstis toimunud nihkeid. Fotograafia kasutamine modernses uudistööstuses tõi endaga fotoessee. Linnapi loeng jääb järgnema – ja äkki jõuab ta kunagi koguni helide pildistamiseni välja?
teadus.ee

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri