Taimed teevad kompromisse

21. Jul 2006

Horisont juuli 2006
50 lk, hind 34.50
Peatoimetaja Kärt Jänes-Kapp

Horisondi juulinumber on suuresti pühendatud taimelehtedele. Mis on neis siis erilist? Aga see, et nende uurija Ülo Niinemets on oma kolleegidega saanud jälile, kuidas taimed oma lehtede abil kohastuvad kliimamuutustega ja kohanevad lühemaaegsete keskkonna muutustega. Taim viibib enamjaolt stressis ja peab tegema kompromisse. Vahel ka lehtedes fotosünteesi piirates. Lisaks eristavad taimed lisaks hapnikule ka mürgiseid gaase. Miks, sedagi uurib taimefüsioloog Läänemets. Akadeemik Anto Raukas paljastab teadusmüüte. Mida soojemaks, seda külmemaks, kõlab tema moto. Jaak Jaaniste aga kutsub üles kolme aasta pärast osalema päikesevarjutusel. Siiski vaid vaatlejana. Keset Vaikset ookeani või Shanghais.
teadus.ee

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri