Kitsejuust saab geneetilise passi

25. Aug 2006

Garanada ülikooli professor Manuel Martinez Bueno ja tema kolleegid kavatsevad Luua Andaluusia kitsejuustule geneetilise passi.
Selliste juustude mikrobioloogia on rikkam kui tööstuslikult toodetud juustudel. Juustus elavate bakteriliinide iseloomustamiseks kasutasid teadlased kaht tehnikat: traditsioonilist mikroobikultuuride meetodit ja innovatiivset DNA eraldamise ja iseloomustamise meetodit. Esimesel juhul peab ootama bakterite kasvamist. Teine analüüs käib kiiremini.

Geneetiline kits toodab tervislikku juustu.

Nõnda saadakse juustu geneetiline sõrmejälg eri küpsemise faasides. Hinnatakse ka juustu ohutust, et seda laialdaselt müüa. Kuigi juustud sisaldasid mõnel määral enterogokke – inimeste ja loomade väljaheidetes elavaid baktereid – , osutusid need täiesti ohututeks. Neid baktereid elab ka loomade ja inimese seedetraktis, kus nad kaitsevad patogeensete bakterite eest. Nõnda on Andaluusia kitsejuust tunnistatud teaduslikult ohutuks. Mida tõestab ajalooliselt seegi, et andaluuslased on siiani elus.
Allikas: AlphaGalileo/Granada ülikool

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri