Teadusteave MTÜ – teadus.ee nr 69

nadalteaduses-4163202
teadus.eenr 69

reede, 05. jaanuar 2007

nädal.mõttes

“Tahtevabadus on teha rõõmuga seda, mida ma tegema pean.”
Šveitsi psühhiaater Carl Jung (1875 – 1961)

nädal.pildis

Pluuto paradiisist välja. Suvel hääletas astronoomide rahvusvaheline kogu planeetide seast välja vähima ja meist kaugeima, Pluuto (pildil võrdlus Maaga). Ümbernimetamise ajendiks oli see, et on hakatud leidma veel kaugemaid ja Pluutost isegi suuremaid ümber Päikese tiirlejaid. Nüüdsest peab planeet olema ümmargune, tiirlema ümber Päikese ja olema oma naabruse gravitatsiooniline valitseja. Astronoomid saavad rahulikult magada, uusi planeete juurde ei tule.
teadus.ee

nädal.arvus

Internet ja energia

Internetis 10 megabaidi andmete loomine, pakkimine, säilitamine, liigutamine vajab energiat, mida saab 900 g kivisöe põletamisest.

Allikas: New Scientist, 16. dets 2006. täna.kavas

Loomariik: Inimene kõlbab jäljekoeraks.
Geneetika: Neandertallase elu.
Bioloogia: Vilgas evolutsioon.
Skeptik: Selgeltnägemise õpetus.

Kerige allapoole, saate teada!

to.imetaja

HEAD UUT AASTAT, PARALLEELSED UNIVERSUMID!

Head uut ja vana, tublid teadus.ee lugejad, toetajad ja talujad! Kosmoloogid on viimasel ajal hakanud rääkima, et elame mitte ainult universumis, vaid multiversumis. Ja et igal juhul leidub kusagil universum, mis on meie omaga identne. Einsteini üldine relatiivsusteooria, mis selgitab ruumi ja aja põimuvaid omadusi, annab valemid, mis viitavad universumi lõpmatusele. Tõsi küll, meie näeme sellest vaid tühist kübet, ainult 14 miljardi valgusaasta kaugusele. Nõnda siis elame justkui mullis, mille raadius on 4 korda 10 astmes 26 meetrit. See ongi meie universum. Paralleelsete universumite olemasolu põhjendatakse relatiivsusteooria ja kvantmehaanikaga, mis mõlemad on meie universumis kinnitust leidnud. Ja kui nii, siis on võimalik tõenäosusteooria põhjal ka välja rehkendada, kui kaugel siis teie teisik praegu on ja seda lugu loeb. Mis seal ikka, palun väga – ta on 10 astmes 10 astmes 28 meetrit teist eemal. Mis on isegi astronoomiliste mastaapide juures üks ütlemata suur arv. COBE satelliidi mõõtmisandmetest tehti kindlaks vahetult Suure Paugu järgsest ajast pärineva kosmilise taustkiirguse ebaühtluse määr. Aine on jaotunud universumis suhteliselt ühtlaselt. Pole leitud struktuure, mis oleksid suuremad kui 10 astmes 24 meetrit. See annab alust eeldada, et paralleelsetes universumites kehtivad samad füüsikaseadused, mis meil. Nii et elame tüüpilises universumis, kus aine tiheduse fluktuatsioonid moodustavad vaid ühe osa sajast tuhandest. Me saaksime naaberuniversumitega isegi suhelda. Kuid mitte valguse või muu elektromagnetiliste vastasmõju teel. Vaid ainult gravitatsiooni abil. Gravitatsioon on aga neljast looduses esinevast vastasmõjust kaugelt kõige nõrgem ja seda suhtlemiseks kasutada me ei oska. Õnneks saame Maal suhelda ka teisiti. Isegi virtuaalselt.

Näiteks teadus.ee vahendusel.
Tiit Kändler

vänge.lugu

INIMENE KÕLBAB JÄLJEKOERAKS

USA California ülikooli teadlastel õnnestus tõestada, et inimene suudab üles võtta lõhnajälge ning parandada oma sellealaseid oskusi. Jess Porter ja ta kolleegid palusid 32 vabatahtlikul kindlaks teha, kuhu suundub kümnemeetrine lõhnarada. Šokolaadiessentsi jäetud jälg tuli määrata vaid nina abil. Siis treeniti inimesi kolm päeva. Lõpuks suutsid katsealused ülesande väga hästi täita.

Halvemini tuli see neil välja siis, kui üks ninasõõre oli kinni surutud. Sellest järeldatakse, et imetajad määravad lõhna allikat, kasutades ninasõõrmeid suuna määramiseks nagu kõrvu heliallika määramiseks. Kõige suuremaks probleemiks on inimesele, et nina ei saa hoida maa ligi, samal ajal neljakäpakil kiiresti edasi liikudes.

Miks ei uuritud ruumilise lõhnataju olemasolu koerte peal, pole teada antud.
Allikas: New Scientist, 23/30 dets 2006

kaksik.lause

ELEKTER AITAB MÄLETADA

1. Katsealustel paluti enne und meelde jätta 46 sõnapaari, ärgates mäletasid nad keskmiselt 39,5.
2. Kui une ajal lasti nende ajudest läbi nõrk elektrivool, mäletasid nad ärgates 41,2 sõnapaari.
Allikas: Scientific American, Jan, 2007

euroopa.mõtleb

euroopa2-3376049

NEANDERTALLANE MUUTUS INIMLIKUMAKS

Esmakordselt järjestati neandertallase rakutuuma DNA jupike. Selle alusel väidetakse, et neandertallane lahknes inimese liinist 315 000 aasta eest, siiani arvatust veidi hiljem. Max Plancki evolutsioonilise antropoloogia instituudi paleontoloog Svante Pääbo alustas oma kolleegidega neandertallase isaliini genoomi projekti kahe aasta eest. Oma proovid said nad eri muuseumides hoitava 60 neandertali inimese fossiilidest. Muidugi on DNA kümnete tuhandete aastatega üsna katkiseks lagunenud. Kuid siiski leidus kaks näidist, mis äratasid lootust. Ja ühest neist õnnestus järjestada umbes miljoni aluspaari pikkune ahel. See moodustab küll vaid kolm sajandikku protsenti neandertallase 3 miljardi pikkusest DNA ahelast, kuid on ometi esimene sammuke tagasi neandertallase poole.

neander-4587426

Neandertallase Y kromosoom, mis päritakse isaliini pidi, osutus inimese kromosoomist palju erinevamaks kui teised kromosoomid. See viitab, et nüüdisinimese ja neandertallase vahel erilist sugulist suhtlemist polnud. Pääbo uurimisrühm on avaldanud lootust, et kümne aasta pärast on neil käes kümme neandertallase geeni.

Neandertallased elasid veel 28 000 aasta eest, mis tähendab, et meie esivanemad ja nemad elasid külg külje kõrval kauem kui arvati. Neandertallaste uurija Chris Stringer on tõestanud, et need meie lähisugulased surid välja, kuna ei suutnud kohastuda aeg-ajalt toimuvate kliimamuutustega.
teadus.ee

mis.uudist

VILGAS EVOLUTSIOON

Hiljutised avastused näitavad, et evolutsioon toimib pidevalt. Inimene on loodusliku valiku survel muutunud ka viimase 50 000 aasta jooksul. Inimese DNA täpsem inspekteerimine ja selle kõrvutamine šimpansi genoomiga näitas, et oluline osa meie geenidest on kujundatud viimase 50 000 aasta jooksul toimunud loodusliku valiku poolt. Võimalik, et need on isegi mõjutatud inimkultuuri poolt nagu põllumajanduse teke ja linnastumine. Umbes 1800 geeni ehk siis 7 protsenti geenidest on viimase 50 000 aasta jooksul muutunud loodusliku valiku tõttu. See on umbes sama osa, mis on muutunud maisis selle inimese poolt kodustamisest alates. Muutes oma keskkonda radikaalselt ja kiirelt oma kultuuri läbi, oleme endale peale pannud ka uued valiku liigid.

Ebaharilikult suur osa hiljuti muutunud geenide seas on geenidel, mis mõjutavad valkude ainevahetust. Võibolla on see seotud söögisedeli muutumisega alates põllumajanduse tekkest. Teine suur osakaal on geenidel, mis on seotud nakkustele vastu pidamisega. See võis olla oluline asustustiheduse kasvades. Valiku alla sattusid ka geenid, mis on seotud aju talitlusega, mis omakorda võivad olla olulised kultuuri arendamiseks.
teadus.ee

kuulamis.vara

LABOR UURIB MAAILMA KEERUKUST

Küberneetika Instituudi mittelineaarsete protsesside analüüsi keskus uurib maailma keerukust, mis avaldub nii südametuksetes kui ka börsihindade kõikumises. Akadeemik Jüri Engelbrecht avab teemat, lähtudes äsja ilmunud populaarteaduslikust raamatust “Keeruka maailma ilu”. Taastusid regulaarsed süstikulennud; kosmoselaevad asusid teele, uurima Pluutot ja Päikest ning avastama Päikesesüsteemi-väliseid planeete – mulluse aasta kosmoseuuringute vallas võtab kokku Tõnu Tuvikene. Kuidas jaguvad Euroopa miljardid teadustöö toetuseks: Ülle Must sihtasutusest Archimedes selgitab äsjakäivitunud seitsmenda raamprogrammi sisu.

Kuulata saab Laborit eetri kaudu pühapäeval kell 17.05 ja tagantjärele Vikerraadio võrgupaigast. Saatejuht Priit Ennet.
Allikas: Vikerraadio

lugemis.vara

MINGEM ÜLES KALENDRIMÄGEDELE!

Looduse kalender ´07Eesti mäed. Hills of EstoniaLooduskiri OÜ, Eesti GeoloogiakeskusHind poes ca 30 krLoodust saab järgmisel aastal vaadata seinalt läbi “Looduse kalendri” silme. Erinevalt paljudest ilulooduskalendritest sisaldab see asjalikku ja läbitunnetatud infot. Tekstid on kirjutanud tuntud headuses Kalle Suuroja, pildid teinud enamjaolt Tõnis Saadre, kujundanud Heiko Kruusi. Tegijatele on andnud nõu Anto Raukas. Tekstid ka inglise keeles, nii et kõlbab kinkimiseks eurosõpradele ja muulegi maailmale.

teadus.ee

skep.tik

KUIDAS SAADA SELGELTNÄGIJAKS EHK KÜLMA LUGEMISE LÜHIKURSUS

Kui külastad selgeltnägijat, kaardipanijat, astroloogi või mõnda muud meelelahutajat, kes väidab end sinu minevikku, olevikku ja tulevikku tundvat, siis suure tõenäosusega on tegu külma lugemisega (kaalutleva väljalugemisega) (ingl k cold reading).Aga selle asemel, et kaardimoorile oma raskelt teenitud raha ära anda, võid hoopis ise selle kunsti selgeks õppida ja hämmastada teisi oma värskelt omandatud “imevõimega”.Siin 13 õpetussõna:1. Enesekindlus. Kui sa käitud nõnda, nagu usuksid oma võimesse, siis usuvad sind ka teised. Kui sa oled end selgeltnägijana välja reklaaminud, siis tulevad su juurde valdavalt need, kellel on vajadus su juttu uskuda. Nende ees ei peaks enesekindluse mängimine kuigi raske olema.2. Ole kursis viimaste statistiliste andmetega. Nii tead, mida inimesed üldiselt teevad, millesse usuvad, mida tahavad, mille üle muretsevad, mis haigused millises eas rohkem välja löövad jne.3. Näita üles teatud tagasihoidlikkust. Ära esita mõõdutundetuid väiteid, nii nõrgestad sa kliendi vastupanu. Seanss pole ju vaimude võitlus, vaid koostöö.4. Saavuta kliendiga võimalikult varakult koostöövaim. Rõhuta, et eduka seansi tagab kliendi koostöö sama palju, kui selgeltnägija võimekus. Pea meeles, et sina ei pea kellelegi midagi tõestama, kuna sul on ju pikk ja edukas selgeltnägemise karjäär selja taga (lapsepõlvest peale). Maini, et üldiste ja tavapäraste suhtlusraskuste tõttu võivad su lausungid inimese kohta tunduda võõrastena või üllatavatena, aga nende sidumine kliendi eluga jäta tema teha. Siin tabad kahte kärbest ühe hoobiga: esiteks on sul alibi möödapanekute osas, need on lihtsalt kliendi halva koostöö tulemus, mitte sinu võimete puudus, ja teiseks klient pingutab, et viia kokku sinu üleüldine jutuvada tema spetsiifilise ja harukordse eluga. Ta premeerib sind ise paljude täpsete faktikildudega, mida sa hiljem tagasi saad sööta kui müstilisel moel saadud teavet. Edukas külm lugeja on see, kes suudab panna kliendi sinu mõttetustesse mõtet sisse mõtlema.

selgelttark-4290832

5. Kasuta mingit asjandust. Abivahendid nagu kristallpall, Tarot´ kaardid, kohvipaks, planeediseisud jne teenivad kahte eesmärki. Esiteks loovad need vajaliku müstilise või pseudoteadusliku atmosfääri. Teiseks annavad need vajalikku lisaaega oma järgmiste küsimuste või mõtteavalduste formuleerimiseks. Kui kohe ei karga mingit tarka mõtet pähe, siis kaartide uurimine täidab vaikust paremini kui niisama silmade pööritamine. Käejoonte lugemine on hea selles mõttes, et kehakontakt annab head teavet kliendi reaktsioonidest.6. Hoia varuks paras hulk üldtõdesid ja käibefraase. Nendega on hea alustada ja need annavad seansi kondile vajalikku liha ümber.7. Hoia oma silmad lahti. Kasuta oma meeli. Jälgi kliendi riideid, ehteid, maneere, kõneviisi. Sedasi saad ta ühiskonna redelil paika panna, mis annab hea aluse edukaks lugemiseks. Samuti pea meeles kliendi vastuseid, et neid hiljem talle tagasi sööta kui oma selgeltnägemisi.8. Kalastamistehnika. Pane klient endast rääkima, sõnasta see teave ümber ja sööda talle tagasi. Üks viis seda teha, on esitada oma väited kui küsimused ja oodata vastust. Hiljem saad saadud teadmisi esitada juba kindlas kõneviisis.9. Ole hea kuulaja. Eduka seansi puhul räägib klient enamuse ajast. Kurb tõsiasi on see, et paljudel polegi kellegagi rääkida ja selgeltnägija külastamine võib olla üle tüki aja ainus viis oma murede kurtmiseks.10. Väike teater ja dramatiseering ei tee halba. Mängi sõnadega, löö need vahtu, kasuta poeetilisi võrdlusi.11. Anna mõista, et tead rohkem kui välja räägid. Kui oled suutnud kliendile jätta mulje vähemalt ühest konkreetsest infokillust, et see on saadud “väljast”, siis arvab ta, et sa teadki temast juba kõike ja ta usaldus sinu vastu on piiritu.12. Ära häbene klienti igal võimalusel kiita ja meelitada. Mõni võib küll protesteerida, aga sel juhul ütle talle kõiketeadvalt, et “Te suhtute alati kahtlustavalt neisse, kes teid meelitavad. Te lihtsalt ei suuda uskuda, et keegi ilma varjatud tagamõtteta head räägiks.”13. Pea meeles kuldset reeglit – räägi kliendile alati seda, mida ta soovib kuulda!Üks hoiatussõna siiski ka:Inimeste tahe uskuda üleloomulikku ja selgeltnägija võimetesse võib sind ennestki uskuma panna, et sul äkki ongi võime selgelt näha. Ära kuku ise omatehtud lõksu nagu Puhh ja Notsu.

Martin Vällik, skeptik

küsi.julgelt

SIISKI SAAB GRAVITATSIOONI KA TEKITADA

Eelmises teadus.ee numbris esitati küsimus:

Ühel saunaõhtul tekkis väitlus teemal, kas gravitatsiooni on võimalik kunstlikult tekitada, mida on nii mõneski fantaasiafilmis äärmiselt usutavalt kujutatud. Ja sellest tingituna küsimus, kas gravitatsioon sõltub ainult keha massist või on ka teisi tegureid, nt keha liikumiskiirus.

Peeter

Toodud vastust täiendab Martin Vällik:

Tehislikku gravitatsiooni on võimalik tekitada kiireneva liikumisega. Einstein kasutas oma mõttekatses kiirendusega liikuvat lifti, kus pole võimalik aru saada, kas liftisolija poolt tuntava tõmbejõu tekitab suur mass või ülespidi kiirendusega liikumine.
Orbitaaljaamade tarbeks on pakutud pöörlevaid sõõrikuid, kus tsentrifugaaljõud seesolijale gravitatsioonina tundub. Vt encyclopediaKubriku Kosmoseodüsseias (1968!!) oli see täitsa olemas :-). Mis keha massi ja vastavalt ka gravitatsiooni puutub, siis see muutub kiiruse kasvades Lorentzi faktor korda, aga tunda annab alles valguse kiiruse lähedastel kiirustel ja sedagi teises taustsüsteemis olijale, mitte selle massiga kaasalendajale.

Jaga