Siiski saab gravitatsiooni ka tekitada

5. Jan 2007

Eelmises teadus.ee numbris esitati küsimus:

Ühel saunaõhtul tekkis väitlus teemal, kas gravitatsiooni on võimalik kunstlikult tekitada, mida on nii mõneski fantaasiafilmis äärmiselt usutavalt kujutatud. Ja sellest tingituna küsimus, kas gravitatsioon sõltub ainult keha massist või on ka teisi tegureid, nt keha liikumiskiirus.
Peeter

Toodud vastust täiendab Martin Vällik:
Tehislikku gravitatsiooni on võimalik tekitada kiireneva liikumisega. Einstein kasutas oma mõttekatses kiirendusega liikuvat lifti, kus pole võimalik aru saada, kas liftisolija poolt tuntava tõmbejõu tekitab suur mass või ülespidi kiirendusega liikumine.
Orbitaaljaamade tarbeks on pakutud pöörlevaid sõõrikuid, kus tsentrifugaaljõud seesolijale gravitatsioonina tundub. Vt encyclopedia
Kubriku Kosmoseodüsseias (1968!!) oli see täitsa olemas :-). Mis keha massi ja vastavalt ka gravitatsiooni puutub, siis see muutub kiiruse kasvades Lorentzi faktor korda, aga tunda annab alles valguse kiiruse lähedastel kiirustel ja sedagi teises taustsüsteemis olijale, mitte selle massiga kaasalendajale.

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri