Teadusteave MTÜ :: UNIMUDIL PANEB ÖKOSÜSTEEMI PROOVILE/Meelis Tambets

UNIMUDIL PANEB ÖKOSÜSTEEMI PROOVILE/Meelis Tambets
teisipäev, 13. detsember 2005
unimudil-5903134Eesti kalateadlasi teeb ärevaks uue võõrliigi avastamine Narva veehoidlast. Tegu on Kaugida unimudilaga (Perccottus glenii, fotol). Ihtüoloog Meelis Tambets, miks unimudil on nii kardetav? “Unimudil ohustab eelkõige neid veekogusid ja veekogude osi, kus teisi röövkalu pole. Kui unimudil satub näiteks tiiki, kus suudab kaladest elada vaid karp, on karpkalal lips läbi. Mageveekalad on merekaladest ju ohustatumad, sest neil on stress niigi kõva. Unimudil on röövkala, mistõttu ohustab nii teiste liikide toidulauda kui liike endid otseselt.”

Koguteoses “Loomade elu” peetakse tarvilikuks väita, et veekogus, kus elab unimudil, kaovad sääsevastsed. Mida sellest arvata?

“Kõik kalad söövad meelsasti sääsevastseid, ei tea, miks seal just unimudila puhul see eriliselt ära toodi. Kui veekogu kuivab, poeb unimudil mutta ja elab edasi. Kui kogu vesi jäätub, ärkab unimudil jää sulades ellu, kuna ta kehas on antifriisi, mis ei lase kudedel jäätemperatuuril puruneda. Ökosüsteem pole uue liigi tulemiseks valmis, pikapeale see aga tasakaalustub.”

Unimudil on muret teinud mujalgi. Eelkõige Venemaal Moskva ja Peterburi kandis. Glubokoje järve 28 veekogust elab seal, kus unimudil tegutseb, vähem konni. Vaid kärnkonn unimudilat ei karda. Vt lähemalt http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11569146&dopt=Abstract

Lähemalt vt võõrliikidest Eestis 15. juuli Eesti Päevalehes http://www.epl.ee/artikkel_296418.html?PHPSESSID=0060e3e426715f948a751d87b558d172.

Juuresoleval Meelis Tambetsi fotol on näha meie loo kangelane unimudil. Tema uimekäigu jälgimisel on suureks abiks, kui inimesed, kes selle kala kätte saavad, ihtüoloogidele teada annavad aadressil mtambets@ut.ee. Tabatud isendid tuleb kuni ihtüoloogidele üleandmiseni näiteks sügavkülmas säilitada. Vette tagasi palutakse mitte lasta.

teadus.ee

Jaga