Päikesel kihab ja kobrutab

23. Mar 2007

Astronoomid on üllatunud Päikese pinna rahutust pulbitsemisest ja kaootilisest vahutamisest, millest Jaapani kosmoseteleskoop Hinode on teinud üksikasjalikke pilte. Sel kolmapäeval Washingtonis antud pressikonverentsil väitsid teadlased, et Hinode praegused ja edasised vaatlusandmed mõjutavad meie arusaamist Päikesest niisama tugevasti kui kosmoseteleskoop Hubble on toonud sügavamat mõistmist universumi kaugemate piirkondade kohta. Leon Golub Harvard-Smithsoni astrofüüsikakeskusest ütles, et kõik, mida me seni arvasime Päikesest röntgenkiirgusvaatluste põhjal teadvat, on nüüd aegunud.

Teadlased eeldasid, et Päikese kromosfäär on rauge ja rahulik atmosfäärikiht, kuid see-asemel avanes nende pilgule otsekui sahmivate piikide rägastik. Need moodustised küünivad pikkuselt kaheksa tuhande kilomeetrini, ja liiguvad nii kiiresti, et jõuaksid paari-kolme minutiga näiteks Tallinnast Lissaboni.
Kosmoseteleskoop Hinode saadeti maailmaruumi mullu septembris. Tema eesmärk on uurida Päikese magnetvälja ja magnetilise energia vabanemist Päikese kõrgatmosfääris. Hinode tähendab jaapani keeles päikesetõusu. Kosmoselaeva pardal on optiline päikeseteleskoop, röntgenikiirte teleskoop ja ultraviolett-spektromeeter. Ta tiirleb ümber Maa, asudes pidevalt öö ja päeva vahelises hämarikuvööndis, nii et Päike on tal pidevalt vaateväljas.
Astronoomid ei tea veel, mida nähtust täpselt arvata, aga nad loodavad, et Hinode aitab paljusid keerulisi mõistatusi lahendada.
Vt lähemalt: space.newscientist.com
Priit Ennet/Vikerraadio

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri