teadus.ee » Arhiiv » Gruusiast leiti esimesed Eurooplased

euroopa2-8036846

Gruusiast leitud 1,8 miljoni aastased luud aitavad inimese põlvnemislugu paremini ette kujutada. Teadlased kirjeldavad ajakirja Nature hiljutises numbris nelja osaliselt säilinud skeletti, millel leidub nii primitiivseid kui ka tänapäevaseid jooni. Need Homo erectuse liigi esindajad võisid kuuluda ühte esimestest rühmadest, mis Aafrikast mujale maailma välja rändas.

Homo erectuse fossiile on leitud mitmelt poolt Aasiast ja Indoneesiast. Tavaliselt saadakse ühest leiukohast ainult mõned üksikud luud, aga üheksakümnendate aastate alguses Gruusias päevavalgele tulnud Dmanisi leiukoht on inimese põlvnemise uurijatele tõeline varakamber. Sealt on nüüd igal aastal uusi fossiile leitud. Teadlaste jaoks on eriti oluline võrrelda ühel ja samal ajal ühes ja samas paigas elanud isendeid omavahel.

erectus-9752531 David Lordkipanidze (pildil vasakul) Tbilisis asuvast Gruusia Rahvusmuuseumist ja ta kolleegid kirjutavad, et leitud käe-, jala- ja lülisambaluude põhjal otsustades olid need neli viimati uuritud ürginimest suhteliselt väikest kasvu, umbes poolteist meetrit pikad ja 50 kilo rasked. Kere ja jäsemete proportsioonid olid neil üsna tänapäeva inimese moodi, jalgade ehituse poolest võisid nad päris pikki vahemaid läbida.
Priit Ennet/Vikerraadio

Jaga