teadus.ee » 2006» mai

26.05.2006

Füüsika muutub füüsikute jaoks liiga keeruliseks.”
Saksa matemaatik David Hilbert (1862 – 1943).

19.05.2006

Eelmises teadus.ee numbris kahe nädala eest tegi toimetaja oma juhtkirjas temale täiesti arusaamatul kombel ühe vea. Kirjutas von Glehni asemel von Klehn. Ei oska arvata muud, kui et tegelesin parasjagu ühe matemaatikaartikli mõistatamisega, kus kirjas ka Saksa matemaatikust Kleinist. Ja nii see matemaatiline viga tekkis. Loodan, et selle peale ei pahanda ei Nõmme kui aedlinna looja von Glehni õnnis vaim, ei meie lugejad. Ega ka mitte Felix Christian Klein, kes ju töötas muu hulgas ka mitteeukleidilise geomeetria kallal, mille sisse võib nii või naa ära eksida.
Tiit Kändler

19.05.2006

horisont-6577447 Horisont nr 3/2006
56 lk, hind 34.50

Värske Horisondi number tutvustab muu teaduse seas põhjalikult Euroopa satelliitsüsteemi Galileo. See on esimene mitte-sõjaväeline positsioneerimissüsteem, mille ellu Euroopa Liit, Euroopa kosmoseagentuur ja erakapital.viivadEks see ole ikka täpsem ja odavam oma eelkäijatest ka. Ajaloolane Heino Arumäe kirjutab kindral Laidonerist kui Briti sõbrast. Astronoom Indrek Kolka vaatleb maailmaruumi läbi röntgenteleskoopide silmade. Palju ilusaid pilte kaugetest universumi paikadest. “Intellekt on võime ennustada,” kuulutab TTÜ doktorant Toomas Kirt. Ja ennustada tehisintellekt veel ei oska.
teadus.ee

19.05.2006

TASUTA KESKKONNATEADUST
Rahvusvaheline asjatundjatest koosnev ja füüsikateadmiste edendamiseks loodud organisatsioon Institute of Physics on alustanud uue vabalt kättesaadava keskkonnateaduse ajakirjaga. Selle esimest numbrit saab näha aadressil iop.org
teadus.ee

AVATI UUS TEADUSE INFOSÜSTEEM
Äsja käivitus uus Eesti Teadusinfosüsteem. See koondab infot teadusasutuste ja teadlaste tulemuste kohta. Selles on ka kanal taotluste esitamiseks. Kõik see on kasutamiseks vaid teadlastele. Tavainimese jaoks aga on selle raames olemas Eesti Teadusportaal, mis tahab koondada teadusinfot ja pakkuda teadusuudiseid. Seda saab näha aadressil etis.ee. Google´i otsingus mitte ajada sassi seni eksisteerinud süsteemiga ERIS. Eesti Teadusinfosüsteemi on rajanud Eesti Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Eesti Teadusfondi, Teaduskompetentsi Nõukogu, avalik-õiguslike ülikoolide, teadus- ja arendusasutuste, teadust finantseerivate asutuste ning SA Archimedesega.
teadus.ee

19.05.2006

KÕNELDAKSE LOODUSKAITSETEADUSEST
Kolmapäeval, 24. mail algusega kell 11 korraldab Teaduste Akadeemia looduskaitse komisjon koostöös Keskkonnaministeeriumiga Tallinnas Rävala pst. 8 III korruse C-303 saalis 45. ettekandepäeva teemal “Looduskaitse ja teadus”.

(more…)

19.05.2006

Kui teie koer kohe kuidagi ei taha sõna kuulata, siis ähvardage ta roboti kätte anda. Võib juhtuda, et varsti hakkavad just nimelt robotid koeri ja kasse kamandama.

(more…)

19.05.2006

Selle aasta Aventise teadusraamatute auhinna võitis raamat, mis pajatab loo elektrist. Autor on David Bodanis ja raamatu pealkiri “Electric Universe: How Electricity Switched on the Modern World” (Elektriuniversum. Kuidas elekter lülitas sisse nüüdismaailma.) Raamat keskendub inimestele, kes avastasid elektri võimalused ja rakendused. Alates Graham Bellist, jätkates Michael Faraday´ga ja Heinrich Hertziga. Auväärset Aventise auhinda annab välja Kuninglik Akadeemia Londonis. Bodanis on mitmete populaarteaduslike raamatute autor. Selle raamatu kohta on öeldud, et seda on põnev lugeda nagu romaani. Nii et kel elektri vastu huvi, võib tutvuda. Teadus.ee pole seda raamatut veel kätte võtta saanud.

Vt lähemalt: books.guardian.co.uk

Allikas: Briti Nõukogu 19.05.2006

Eesti ühines ametlikult Euroopa molekulaarbioloogia tähtsa rahastava organisatsiooniga EMBC, saades selle 25. liikmeks 30. jaanuaril. Sellest saab lugeda Euroopa Molekulaarbioloogia organisatsiooni EMBO koduleheküljelt embo.org. Eesti delegaatideks EMBC-s on Tartu ülikooli professor Toivo Maimets ja teadusesindaja Eesti Brüsseli esinduse juures Toivo Räim.
teadus.ee

19.05.2006

Inglismaa teadlased said jälile kaitseministeeriumi aruandele salajasele, milles nenditakse, et UFO-d eksisteerivad ja selgitatakse selle nähtuse olemust ning julgeolekuriski Ühendkuningriikidele. Koodnimetuse Project Condign taga peituv ja neli aastat kestnud uurimus jõudis järeldusele, et UFO-d on põhjustatud “plasmadest”, mis tekitavad inimestes valemälu, justkui oleks kogetud tulnukaid, ning põletavad nahka. Need plasmad on haruldased ja tekivad ilmaolude ning õhu elektrilitingimuste koosmõjul. Nende põhjuseks võivad olla ka meteoorid, mis ei põle täielikult ega lange ka meteoriitidena maapinnale.

Aruanne kinnitab, et plasmad toimivad inimese aju oimusagarale. Uuringutest on teada, et see toime võib põhjustada mäluauke ja korduva kogemuse taju, mis selgitab kõige äärmuslikumaid “UFO ohvrite” väiteid.

(more…)

19.05.2006

Sellelgi aastal toimub teadus.ee suvekool. Sedapuhku on teemaks “Kuidas tuli teadust õpetab?” Nii et see suvekool on ka tulekool.
Aeg: 25.-27. august. Koht: Käsmu Meremuuseum.


(more…)

Jaga