teadus.ee » Arhiiv » Galaktikadki kohastuvad keskkonnaga

euroopa2-3852046

Euroopa Lõunaobservatooriumi väga suur teleskoop aitas prantsuse ja Itaalia astronoomidel jõuda jälile, kuidas keskkond mõjutab galaktikate teket ja arengut. Selgub, et siingi jäävad ellu enamkohastunud, nii nagu Darwin tõestas seda elusolendite puhul.
Kas galaktikad on vaid universumi tekke algtingimuste poolt dikteeritud või sõltuvad need ka oma evolutsiooni käigust? Astronoomid uurisid kolme aasta jooksul enam kui 6500 galaktikat ning ehitasid universumi kolmemõõtmelise atlase, mis ulatub 9 miljardi aasta tagusesse aega.

galaktika-7254207 Tulemused on üllatavad. Keskkond on võtmetegur galaktikate evolutsioonis. “Galaktikad on oma geneetilise informatsiooni produkt, mis aja jooksul on arenenud ja keskkonnaga vastastikuse mõju tulemus,” kommenteerib Marseille´ astrofüüsika laboratooriumi teadlane Olivier Le Fčvre. Astronoomid teavad ammu, et galaktikad olid minevikus tänapäevasest erinevad. Praegu jagunevad need punasteks, kus tähti eriti juurde ei teki, ja sinisteks, kus tähtede moodustumine jätkub. Galaktikad, mis asuvad üksteisega kobaras, kalduvad olema punased, üksinduses olevad galaktikad aga sinised. Nõnda kahandab galaktikate kobar nende võimet moodustada tähti.
Allikas: AlphaGalileo

Jaga