teadus.ee » Arhiiv » Maa magnetvälja käitumine pole ennustatav

maamagnet-300x225-5564631Kuigi me teame üsna palju Maa tuuma kohta, ei suudaks me ennustada selle magnetvälja polaarsuse muutumist enam kui kümmekond aastat ette. See on nagu ilma ennustamisega – täpselt ei suuda me seda kunagi.

Oma ajaloo jooksul on Maa magnetväli polaarsust korduvalt vahetanud. Mõne mudeli kohaselt toimub see paari aasta jooksul, kui see aga toimub kümmekonna aasta vältel, nagu teised mudelid arvavad, siis satume kosmiliste kiirte pommirahe alla. See võib teha teovõimetuks satelliidid, ohustada lennukireisijaid ja tekitada segadusi ka maapealsetele elektriseadmetele.

Gauthier Hulot Pariisi Dennis Didier ülikoolist ja tema kolleegid simuleerisid arvutil Maa magnetvälja muutumist, arvestades välise tuuma elektri- ja soojusjuhtivust ning temperatuuride erinevust selles. Nad jõudsid järeldusele, et me suudame ennustada magnethüpet vaid mõni aastakümme ette, ja ka siis vajaksime täpsemaid algandmeid.

Maa magnetväli vahetas polaarsust viimati 800 000 aasta eest. Viimase mõnekümne aastaga on see pidevalt nõrgenenud, nõnda et mõne tuhande aasta sees võib see jälle end ümber pöörata.

Allikas: New Scientist

Jaga