teadus.ee » Arhiiv » Õueonu päevaraamat: Lumesadu päise suve ajal!

17. juuni, teisipäev

Õueonu vaatas juhuslikult kell 13:51 õue, ja mis ta näeb: õuel sajab lund. Ehkki on talve kohta väga soe, 3,1 kraadi üle nulli! Tavaliselt sel kellaajal Õueonu õuele ei vaata, vaatab ikka kas kell 13:48 võis siis hoopis kell 15:58. Õueonu teeb asjast selge järelduse: enam ei vaata ta suve lävepakul õuele kell 13:51, ega piilu ka termomeetrit.

Parem hoopis loeb teadusuudist, kus räägitakse, et ämblikud ei söö mitte ainult putukaid, vaid pistavad meelsasti ka kalu. Baseli Ülikooli zooloogil Martin Nyfeleril oli mahti ja uuris järele. Käis ära Austraalias – või tegi seda keegi tema Austraalia kolleegidest, ämblik seda teab. Vahtisid seal ämblikke „süstemaatiliselt“, nagu uudis sõnastab, ja ennäe! Söövadki kala.

c395ueonu-c384mblik-300x245-3193390

Tõsi, seda küll „laboratoorsetes tingimustes“. Uudiste lõpus kinnitati, et sihukesi kala söövaid ämblikke on nähtud „kõigil kontinentidel, välja arvatud Antarktika.“ Millest Õueonu järeldab, et Antarktikas pole veel „laboratoorseid tingimusi“ loodud. Veel üks argument Eesti oma Antarktika-jaama kasuks.

Selle uudise peale tuli päike välja ja talv saigi veidikeseks ajaks otsa. Ja seda õuetingimustes, mitte laboris.

Ja veel üks uudis lisaks: teadus.ee suvekoolis „Aegumatu aeg“ kõnelevad teiste seas teadusfilosoof Ülo Kaevats ja tema poeg, kirjanik Mihkel Kaevats teemal „Aeg, ainuke jõgi, mille kiirus on muutuv. Vt täpsemalt www.teadus.ee nupu Suvekool alt, registreerimine kuni 11. juulini.

Jaga