teadus.ee » Arhiiv » teadus.ee suvekool: energia ja tumeenergia

suvekool-logo-300x118-8329842Põhiline osa universumi ainest on tumeaine. Ja põhiline osa energiast tumeenergia. Teadus.ee energia-teemaline suvekool ei saa seda eirata. Ja nii ongi, et Tiit Hundi fotokool, mis tüütu sääsena äratas huvilisi eelmistel aastatel liigvarahommikuti, teeb oma tööd hoopis pimedas. Õpitakse koos, kuidas pildistada tumedat ainet ja tumedat energiat.

Ja veel. Kui tuukan elanuks Eestis, siis oleks tema muljetavaldav nokk palju pisem. Rannikutuukan saab oma noka kaudu lahti 60 protsendist üleliigsest soojusest. Sama kehtib ka teiste linnuliikide puhul. Teadlased uurisid 214 linnuliigi noka suurust ja suhtestasid lindude elupaiga minimaalse aastatemperatuuriga. Selgust, et nii tuukanite, papagoide, pingviinide kui püüde puhul kehtib reegel: külmemas keskkonnas elavatel lindudel on pisemad nokad. Temperatuur määrab linnuliikidel keskmiselt 16 protsenti noka suurusest. Pingviinidel aga koguni kaks kolmandikku.

Nii et vähemasti oma nokaga võtavad linnudki osa teadus.ee suvekoolist, mille teemaks on energia.

tumeenergia-199x300-6403576Suvekool „Energiliselt energiast” toimub 27.–29. augustil Käsmu Meremuuseumi ja Käsmu rahvamaja põlistel aladel. Meie käsitleme energiat erinevate teaduste ja kunstide vaatepaigast, et nõnda looduse toimimisele lähemale jõuda. Püüame leida energia kohta looduses, ühiskonnas, inimese endagi sees, aga ka mõelda Eesti energiatuleviku üle.

Meil on energilisi toetajaid: Eesti Energia, Haridus- ja Teadusministeerium, teaduse populariseerimise programm TeaMe ja ilm.ee.

Nagu ikka olnud, tuleb ka lastekool meisterdamiseks ja viktoriin auhindade jagamiseks neile, kes suvekooli maha ei maganud.

Tumeenergia tunnetamiseks aga osaleme öösel vastu pühapäeva Läänemere muinastulede öös ja mõlgutame mõtteid Aarne Vaigu paadiga, Urmas Sisaski trummiga ja meie kõigiga ühiselt.

Vt lähemalt registreerimisest siin leheküljel paremat kätt suvekooli logo alt.

teame-logo3-300x35-7398318

ee_lihtlogo_rgb1-300x98-7426172

Jaga