Teadusteave MTÜ :: REGIO KAART HÕLMAB MOBIILTELEFONE JA INTERNETTI/Leida Lepik

REGIO KAART HÕLMAB MOBIILTELEFONE JA INTERNETTI/Leida Lepik
teisipäev, 13. detsember 2005
Mais jõuab poodidesse Regio uus Eesti teede atlas. Nõukogude ajal Eestis tavainimesel kartograafiaga kokkupuudet ei olnud. Inimesed pidasid isegi triangulatsioonitorne sõjalise müstika ilmutuseks. Mis on ja kuhu areneb Eestis kartograafia?

Vastab Leida Lepik, Regio kartograafiaosakonna juhataja:

Tänapäevane kaart on väljavõte andmebaasist, mis trükitakse paberile, jääb arvutiekraanile, kuvatakse GPSi või mobiiltelefoni ekraanile. Kartograafia areneb selles suunas, et vanale heale paberkaardile lisatakse innovatiivseid teenuseid ja kaart muutub seega uskumatult infotihedaks. Aga jääb sealjuures ikkagi loetavaks. Kartograafia on ka kunst. Ei ole lihtne kujundada loetavat infotihedat kaardipilti. Kujundamine ei ole ainult kunstniku töö, vaid suuresti ka programmeerija ülesanne. Enamik inimesi kasutab arvutis Wordi ja Exceli võimalustest 10 protsenti. Regio kaartidega on sama — pealiskaudselt lähenedes kasutatakse vaid murdosa pakutud võimalustest, aga selleks, et täie raha eest kasu saada, tasub natuke süveneda. Regio Eesti teede atlas algab näiteks ülevaatliku kasutusjuhendiga, mida lugedes kindlasti palju targemaks saab. See on Regio kaartide lipulaev, millest ilmub igal aastal täiendatud versioon. Regio kaartidele aluseks olev andmebaas täieneb pidevalt. Teede ja hoonete info täieneb aastaga 20-30 protsenti, huviväärsusi oli mulluses atlases 3000, tänavu 3500. Bussipeatuste, metsade, kõrgepingeliinide, mastide, majakate infot on põhjalikult uuendatud. Atlasest on saadaval ka CD-versioon, mille abil saab arvutis hõlpsalt ja kiiresti sobivaid marsruute leida ning GPS-i ühendamisel oma asukohta ja liikumistrajektoori vaadata ja salvestada.

Kaardi esitusvormide valik on Regiol rikkalik. Lisaks paber- ja CD-kaartidele on Regio kaarte võimalik kasutada koos Garmini ja Magellani GPS-idega või kasutada neid internetis Regio kaardipaigas http://regio.delfi.ee. Isegi pisikesele mobiiltelefoni ekraanile on kaardid ära mahutatud. Teenuse “Leia lähim” kaudu, millele pidevalt uuendatavat sisu koostab Regio, on kõikidel EMT lepingulistel klientidel võimalik oma mobiiltelefoni abil endale sobival ajal otsida lähedalasuvaid olulisi teeninduspunkte ja neid vaadata kaardil.

EMT ja Elisa kliendid saavad kasutada Regio mobiilset giidi — T-numbrit. T-number on väärt abiline, et leida huviväärsusi ja kuulata nende kohta kuni pooleteise minutilist seletust kas eesti, inglise või soome keeles. Eriti kasulikuks osutub teenus siis, kui rändate külalisega mööda Eestimaad, ja ise ei oska teele jääva huviväärsuse kohta midagi kosta. T-number päästab häbist 24 tundi ööpäevas. Objekti numbri saate teada uuematelt Regio kaartidelt, või kui kaarti ei ole käepärast, siis on võimalik saata sõnum lühinumbril 17120 ja mobiilide asukohamääramine annab lähimate objektide koodid.

Täpsema kasutusjuhendi leiate internetist aadressil http://www.regio.delfi.ee/t-number.

Kui te pole EMT ega Elisa klient, võite pöörduda infotelefoni 1184 poole, kust samuti objektide koodid ja nende tutvustused kättesaadavad.

T-number töötab juba neljandat aastat. Sellel suvel on mitmed omavalitsused lisanud palju uusi objekte. Üllatusega avastasime, et välismaalaste jaoks on T-number ainuke mobiilne lisateenus, mida nad kasutada saavad — väga mugav m-parkimine on ainult Eesti mobiiliklientide jaoks, sama on ka m-maksetega.

Jaga