teadus.ee » linnu.gripp

19.05.2006

Karu, lõvi ja tibu vaidlevad, kes neist on vägevaim. Karu ütleb: “Kui mina mõmisen, siis väriseb kogu mets.” Lõvi ütleb: “Kui mina möirgan, siis väriseb hirmust kogu džungel.” Tibu ütleb seepeale: “Mul piisab vaid veidi köhatada, kui kogu maailm põgeneb mägedesse.”
Allikas: New Scientist, 06. mai

31.03.2006

Jaapanlase Yoshihiro Kawaoka ja tema kolleegide töö näitas hiljuti, et H5N1 ei levi inimeselt inimesele aevastamise ega köhimise läbi. Tavaline viirus seondub kergesti nina- ja kurgurakkude retseptoritega. H5N1 viiruse tüved aga seonduvad vaid rakkudega, mis asuvad kopsude sügavaimates piirkondades. See tähendab, et need viirused ei saa aktiivselt paljuneda ja inimeselt inimesele levida. Vaid üks H5N1 tüvi, mis leitud Hong Kongist, ilmutas võimet seonduda ka nina- või kurgurakkudega. Kawaoka ja ta kolleegid eraldasid H5N1 viiruse tüved nakatunud inimeste hingamiskudedest.

Allikas: Nature

04.11.2005

Praeguseks on selgunud pühapäeval kell 17.05 eetrisse menava Vikerraadio Labori teemad ja esinejad: Linnugripp — Andres Merits (TÜ). Osakestefüüsika standardmudel — Martti Raidal (KBFI). Kliimamuutused — Mike Hulme (Tyndall Centre, UK). Lühisõnumid. Saatejuht Priit Ennet

Laborit saab kuulata ka Vikerraadio audioarhiivist alates esmaspäeva hommikust lingilt http://www.er.ee/utoim/labor.ram. Kuulamiseks peab olema arvutis RealOne Player mida saab tõmmata aadressilt http://www.real.com/

Allikas: Vikerraadio 28.10.2005

Üks 1960. aastatel liiklusavariide ennetamiseks välja töötatud süsteem võib aidata võidelda ka linnugripi vastu. Enamikus maades on pandeemia vastu võitlemise plaanid vaid paremal juhul visandi seisuses. Haddoni maatriksiks kutsutav meetod on võrestik, mis lahutab liiklusõnnetused lahti kahjudeks enne neid, nende ajal ja pärast neid. Nüüd on teadlased seda maatriksit rakendanud ka pandeemia puhul, lahutades selle keerulise probleemi hõlmatavamateks segmentideks. USA John Hopkinsi Rahvatervise Keskuse teadlased Daniel Barreti juhtimisel näitasid, et seda skeemi saab kasutada eri maades. Nende arvates tuleb õpetust võtta Taimaast, kus 2004.a oktoobriks oli tuvastatud 17 nakatunud inimest, kellest 12 suri, ent sellest ajast kuni tänavuse augustini pole olnud nakatumist. Haddoni maatriksi pilgu läbi saab hinnata Taimaa pingutusi pandeemia vältimiseks, nagu hiljutine otsus testida vaktsiine ka lindude vabapidamisel. “Planeerimisaken gripiepideemia jaoks võib kiiresti sulguda,” ütlevad teadlased. Nende sõnul võimaldab Haddoni maatriks kiiret ja kompleksset otsustamist, et pandeemiaohu korral tõhusamalt reageerida.

Allikas: AlphaGalileo

28.10.2005

Kui tahate oma rahast lahti saada, siis on avanenud uus võimalus. Linnugripioht on ergutanud mao-õli-müüjaid ja toidu-lisandi-äritsejaid uutele tegudele. Internet kubiseb selliste ainete pakkumistest nagu “immuunsüsteemi võimendajad”, “taimne Tamiflu” ja erinevad maskid, respiraatorid ning pereprogrammid, mis väidetavasti kaitsevad linnugripi viiruse eest. On ka igasuguseid segusid, mis väidetavalt tõstavad Tamiflu tõhusust.

korini-4972375

Pooled veebisurfajad kaotavad vahel kannatuse.

Nõudlus grippi leevendava ravimi Tamiflu järele on kasvanud kümnekordseks. Eelmisel nädalal tõusis eBay internetioksjonil 10-doosise Tamiflu kuuri hind alghinnast rohkem kui viiekordseks, jõudes 100 Inglise naelani. Siis võttis tootja ravimi müügilt, kuna see on tegelikult retseptiravim. 27. oktoobri seisuga leidus Google´is 15 miljonit viidet päringule “avian flu” ja 45 miljonit viidet päringule “bird flu”. Head lugemist!

teadus.ee

Jaga