teadus.ee » 2007 » September

28.09.2007

horisont-2433810

Horisont 5/2007, september 56 lk, hind 34.50

(more…)

28.09.2007

Californias on eri üritustel alates 2004. aastast tasuta välja jagatud lõunakotikesi, kuhu on kirjutatud: “Sööge puu- ja köögivilju ja olge aktiivsed”. Nüüd aga selgus, et nood Hiinas valmistatud kotikesed sisaldavad liiga palju pliid. Eriti palju on pliid värvainetes, millega on trükitud tervislikule toitumisele kutsuv kiri ja logo. Nüüd kutsutakse paarsada tuhat kasutamata lõunakotikest tagasi.

Allikas: Los Angeles Times

28.09.2007

Iga 14 päeva järel kaob maamunalt üks keel. See ületab loomade või taimede välja suremise kiiruse. Vähemalt viiendik maailmas kõneldavatest keeltest on ohus. Ohustatud on 18% loomaliikidest, 8% taimeliikidest ja 5% linnuliikidest. Pooled maailmas kõneldud keeled on viimase 500 aasta jooksul kadunud. Kõige suuremate riskipiirkondade hulka kuulub Oklahoma, kus on ohustatud 40 põliskeelt. Põhja-Austraalias on ohus 153 pärismaalaste keelt. Ohupiirkonnad on ka Lõuna-Ameerikas ja Ida-Siberis.
Allikas: Los Angeles Times

28.09.2007

euroopa2-3223701

Gruusiast leitud 1,8 miljoni aastased luud aitavad inimese põlvnemislugu paremini ette kujutada. Teadlased kirjeldavad ajakirja Nature hiljutises numbris nelja osaliselt säilinud skeletti, millel leidub nii primitiivseid kui ka tänapäevaseid jooni. Need Homo erectuse liigi esindajad võisid kuuluda ühte esimestest rühmadest, mis Aafrikast mujale maailma välja rändas.

Homo erectuse fossiile on leitud mitmelt poolt Aasiast ja Indoneesiast. Tavaliselt saadakse ühest leiukohast ainult mõned üksikud luud, aga üheksakümnendate aastate alguses Gruusias päevavalgele tulnud Dmanisi leiukoht on inimese põlvnemise uurijatele tõeline varakamber. Sealt on nüüd igal aastal uusi fossiile leitud. Teadlaste jaoks on eriti oluline võrrelda ühel ja samal ajal ühes ja samas paigas elanud isendeid omavahel.

erectus-7462859 David Lordkipanidze (pildil vasakul) Tbilisis asuvast Gruusia Rahvusmuuseumist ja ta kolleegid kirjutavad, et leitud käe-, jala- ja lülisambaluude põhjal otsustades olid need neli viimati uuritud ürginimest suhteliselt väikest kasvu, umbes poolteist meetrit pikad ja 50 kilo rasked. Kere ja jäsemete proportsioonid olid neil üsna tänapäeva inimese moodi, jalgade ehituse poolest võisid nad päris pikki vahemaid läbida.
Priit Ennet/Vikerraadio

28.09.2007

TEINE TEADUSFOTO VÕISTLUS
fkgp-8362821
Eelmise võistluse võitis Ivar Jüssi foto vereproovide võtmisest hülgepoegadelt.
(more…)

28.09.2007

Taimed pole vaid passiivsed organismid, kes seisavad ühel kohal ja ootavad, et nad ära süüakse. Taimedel on oma jututuba. Nõnda väidab Hollandi Nijmageni Radboudi ülikooli teadlane Josef Steufer. Seda jututuba kasutavad taimed, et üksteist ohu eest hoiatada.
Paljud taimed nagu näiteks maasikad ja ristikhein on omavahel seotud võsude võrgustikuga. Need ühendused võimaldavad taimedel informatsiooni jagada. Kui näiteks mõni röövik ründab üht ristikheina taime, hoiatab see teisi sisemise signaali läbi. Hoiatatud taimed suurendavad oma keemilist ja mehhaanilist vastupanuvõimet, et nad oleksid röövikule vähem ligitõmbavad. Steufer ja ta kolleegid tõestasid katseliselt, et see vähendab oluliselt taimede kahjustumist.

maasikas-7042808 Kuid sel kaitsesüsteemil on ka oma nõrkus. Nimelt kasutavad taimeviirused ära olemasolevat infrastruktuuri, et taimestikul kiiremini levida. Ühe taime nakatumine kandub kogu võrgustiku taimedele. Nõnda kajastavad taimed olemasolevat reaalsust siiski üsna kehvalt.
Allikas: AlphaGalileo

28.09.2007

1. Tartu ülikool on võtnud nõuks arendada koostööd Tsinghua ülikooliga, mida peetakse Hiina parimaks. 2. Selles Hiina ülikoolis õpib kaks korda enam üliõpilasi kui TÜ-s, kuid Tartu teaduspargi nõukogu liige Ain Heinaru arvates pole see Tartu ülikooli jaoks siiski liiga suur amps.

Allikas: Universitas Tartuensis, 14. september

28.09.2007

Brasiilia SKP: 8800 dollarit, ülekaalulisi 38% Hiina SKP: 7700 dollarit, ülekaalulisi 27% Egiptus SKP: 4200 dollarit, ülekaalulisi 60%

Allikas: Scientific American

28.09.2007

electrobike-5115601 Californias ilmus müügile eriline elektrijalgratas. Pi nimeline sõiduriist tarbib 750-vatilist võimust, mille tagavad akud, mis kestavad 35 km. Kui aga vändata ka, siis enam. Selle riistapuu disain on aga nii vägev, et ratast müüakse vaid kuulsa kaupluseketi Design Within Reach vahendusel superdiivanite ja ülipuhvetite vahel. Ka hinnal on jumet – elektrijalgratas maksab 7500 dollarit. Ning see kaalub tervelt 28 kilo. Annab ikka vändata, võrreldes tavajalgrattaga. See-eest saab pingutuseta mäest üles.

Allikas: Los Angeles Times

28.09.2007

“Kui meil on vaja tunnuslauset, kas siis enam ei piisa nimest Tartu Ülikool?”
Alar Karis, geneetik, Tartu Ülikooli rektor

“Keegi ei hooli sellest, mida sa teed, enam kui see, kellega oled abielus.”
Jacalyn F. Barnett, New Yorgi lahutusadvokaat selle kohta, et lahutustes kasutatakse üha enam ka e-mailidel põhinevaid tunnismärke.

Jaga