teadus.ee » 2006 » May

26.05.2006

Kas vastne ja temast kooruv liblikas on üks ja sama organism? St. kas siseorganid, närvid, veresooned jne on samad?
Meelis

Vastab entomoloog, Eesti Maaülikooli Zooloogia ja Botaanikainstituudi direktor Urmas Tartes: Jah: vastne ja temast kooruv liblikas on üks ja sama organism. Tõsi, enamik rööviku siseorganeid lammutatakse nukkumise käigus ja nuku sees “ehitatakse” valmis valmiku organid. Nii et võib tõesti öelda, et röövikus ja valmikus on erinevad organid.

26.05.2006

cheese-4270205

Cheese 15/06 Peatoimetaja Tiit Lepp 72 lk, hind 50 kr

(more…)

26.05.2006

Vikerraadio Labori hooaja lõpusaade tungib lausa filosoofilistesse sfääridesse, füüsikarubriigis arutleb Piret Kuusk, kuivõrd me võime oma mõistete toel mõista füüsikalist tegelikkust. Saturni suurimal kaaslasel Titanil laiuvatest liivaluidetest räägib Tõnu Tuvikene. Ja Tiit Kändler tutvustab augustis Käsmus toimuvat tuleteemalist suvekooli.

(more…)

26.05.2006

Teaduste Akadeemia kolib Viljandisse. Praegu küll veel üheks päevaks, 26. mail. Kell 11.00 algab Akadeemia Viljandis Maavalitsuse saalis teaduspäev. Teaduspäevad on 1999. aastal alguse saanud traditsioon, mille eesmärgiks on erinevates Eesti paikades tutvustada Akadeemia ja akadeemikute tegemisi ning teadustegevust nii Eestis kui mujal. “Akadeemia jaoks oluline ja äärmiselt huvitav on näha ja kuulda erinevate maakondade, linnade ja külade arengutest ning arutleda võimalike probleemide ja koostöövõimaluste üle,” kinnitab TA pressiteade. Teaduspäevad on siiani toimunud Kuressaares, Pärnus, Võrus, Valgas-Valkas (koostöös Läti Teaduste Akadeemiaga) ja Rakveres. Teaduspäevast võtavad osa akadeemia president, asepresidendid ja peasekretär ning osakondade juhatajad. Ettekandeid peavad Viljandi maavanem Kalle Küttis, TA president Richard Villems, akadeemik viljandlane Udo Margna, akadeemik Ülo Jaaksoo ja Eesti rahvaluule arhiivi juhataja Ergo-Hart Västrik. Käiakse ka Suure-Jaani Gümnaasiumis, Kappide majamuuseumis ja Suure-Jaani kalmistul.

Allikas: Eesti TA

26.05.2006

On olnud kuulda, et Eesti Antarktika Ekspeditsiooni mõte ei ole teps mitte kahekilomeetrise jääkatte alla maetud. On avatud veebipaik www.antarktika.ee, mis seda mõtet tutvustab. Mida uut on teadlased viimasel ajal Antarktikast leidnud?
(more…)

26.05.2006

Nagu linnudki, lendavad mõned kiilid talveks lõunasse. Ja selgub, et üsna samalaadse strateegia kohaselt. Princetoni ülikooli teadlane Mark Wikeski ja ta kolleegid nägid kõvasti vaeva ning kleepisid neljateistkümne Põhja-Ameerika tondihobu ( Anax junius) külge raadiosaatjad ja jälgisid siis lennukilt kiilide teekonda lõunasse.

tondihobu-1152249
(more…)

26.05.2006

Harvardi ülikooli teadlaste kinnitusel ristusid meie eellased šimpansiga pikka aega pärast seda, kui inimese liin oli šimpansi liinist lahknenud.
Nad võisid isegi miljon aastat pärast lahknemist šimpansiga hübridiseeruda. Igatahes väidab nõnda Harvardi ülikooli Boad´i instituudi geneetik David Reich ja tema kolleegid. Teadlased võrdlesid inimese, šimpansi ja gorilla genoome, et leida, kui ammu need lahknesid. Mida kaugem olnuks lahknemise aeg, seda enam oleks genoomides erinevusi. Leiti, et inimene ja šimpans lahknesid mitte hiljem kui 6,4 miljoni aasta eest ja tõenäoliselt vähem kui 5,4 miljoni aasta eest.

(more…)

26.05.2006

Nii nagu Lissabon pole mitte ainult Portugali pealinn, vaid seondub ka Euroopa sooviga kiirendada teaduse ja tehnoloogia arengut (“Lissaboni protsess”), nii pole Coimbra mitte ainult üks Portugali iidne ülikoolilinn, vaid ka Euroopa ülikoolide koostöö sümbol. Seal kaks aastakümmet tagasi asutatud Coimbra Grupp on nüüdseks kasvanud 37-t Euroopa mainekat ülikooli hõlmavaks esinduslikuks ühenduseks. Kui ka mõni ülikool tajub, et peab osalema mainekas ülikoolide ühenduses, seda pikemata vastu ei võeta. Tartu ülikool on Coimbra Grupi liige kolmandat aastat. “Selge see, et oli meie soov sinna gruppi saada,” kommenteerib Tartu ülikooli teadusprorektor Ain Heinaru, “lisaks oli meil ka toetajaid. Partnerülikoolideks, kes soovitasid, olid Uppsala, Gõttingen ja Turu ülikoolid. Teised nõustusid.” Vastuvõtmise kriteeriumideks on kaks põhilist nõuet. Ülikoolis tehtav teadus peab olema tasemel ja tegu peab olema vana klassikalise ülikooliga, mis ei asu pealinnas. Uusi potentsiaalseid liitujaid on praegu viis. Coimbra grupi liige on näiteks Bologna Ülikool, kust pärineb kogu uus kaasaegse ülikoolihariduse mudel. Osaliste seas on Cambridge ja Oxford, Dublin, Edinburgh, Salamanca, Turku ja Heidelberg.

(more…)

26.05.2006

Suurem kui 10 cm –- 9000 tk Prahi kogumass –- 5 mln kg Prahitükkide osakaal –- 93%

Allikas: Scientific American

26.05.2006

kaalukaru-5993438 Kuulus Ruhnu karu on ökoloogiline probleem. Mis ähvardab paisuda sotsiaalseks katastroofiks. Kuidas temaga toime tulla? Tuleb abiks kutsuda ökoloog. Kes on lahendanud lugematute loomade sotsiaalse probleemi. Ehk siis ökoloog ja loomaaednik Mati Kaal. Kellel on järgmise nädala lõpus 60-aastane juubel kah veel. Kui Mati Kaal vaikselt puuri pista ja Ruhnul lahti lasta, läheks kaks söömavahet ja karu ning Kaal jalutaksid piipu popsutades metsast välja ja kõmbiksid Tallinna loomaaeda.
Foto: Mati Kose

Jaga