teadus.ee » 2007 » July

13.07.2007

raamat-8627506 Möödunud reedest alates saab Tallinnas Viru Keskuses näha Rahva Raamatu uut müügikorrust. Nõnda laienes raamatupood 3. korruselt edasi, ning on oma 1600 ruutmeetriga väidetavalt Baltimaade suurim. Laienemisprojekti juhi Katre Vaigu sõnul pannakse teemadest erilist rõhku fotole, kunstile, sisekujundusele. Tuleb ka suur venekeelsete raamatute osakond. Pakutakse filme, CD-plaate. Teaduskülg rõhutab siin eriti Vaigu lubadust laiendada võõrkeelse teadust populariseeriva kirjanduse osa. Nii et ehk saab edaspidi Rahva Raamatust seda, mida siiani Helsingist otsima pidi. Ja veel. Raamatupoodi saab ka ilma ostukeskuse meluta: otse Laikmaa tänavalt sisse, ja siis liftiga üles.
teadus.ee

13.07.2007

Eesti Noorte Teadlaste Akadeemia on korraldamas koolitust juhtimisoskuste kohta – BaltMob. Koolitus on mõeldud Eesti, Läti, Leedu ja Šveitsi magistrantidele, doktorantidele ning postdoktorantidele. Magistrantidel, doktorantidel ning postdoktorantidel palutakse osaleda ka küsitluses, mille eesmärgiks on selgitada, milliseid oskuseid Baltimaade noorteadlased väärtustavad kõige enam – www.enta.ee/baltmob. ENTA on noorteühendus, mis esindab Eesti noorteadlaste huve nii Eestis, Euroopas kui ka maailmas. Meie liikmeskonda kuuluvad kõigi Eesti kõrgkoolide õppurid, bakalaureuseõppest kuni doktorantuurini. ENTA peamisteks koostööpartneriteks on Haridus- ja Teadusministeerium, Hasartmängumaksu Nõukogu, GEBERT RÜF STIFTUNG, Läti Noorte Teadlaste Liit ning Euroopa noorteadlaste ja doktorantide nõukogu. Ursula Toomri, nõukogu liige, Eesti Noorte Teadlaste Akadeemia

utoomri@yahoo.co.uk, 5567 1043

13.07.2007

TEINE TEADUSFOTO VÕISTLUS

fkgp-5314296
Eelmise võistluse võitis Ivar Jüssi foto vereproovide võtmisest hülgepoegadelt.
(more…)

13.07.2007

euroopa2-3547213
Manchesteri ülikooli kolmeaastane uuring näitas, et vastupidiselt tavaarvamusele veedavad britid lugemisega enam aega kui 1970. aastatel. See on teisiti aga USAs, kus lugemine on selle aja jooksul oluliselt vähenenud. Kuid ajalehtede ja ajakirjade lugejaid on vähem, ehkki need, kes loevad, loevad kauem.

raamat-8627506 Ühendkuningriigi andmeid võrreldi USA, Hollandi, Norra ja Prantsusmaa omadega. Britid lugesid 2000. aastal umbes 5 minutit enam kui 1975. aastal. Ameeriklased aga 9 minutit vähem. Lugemine kasvab enam naiste seas. Nende seas, kes üldse loevad, loetakse tund aega enam. Neljandik täiskasvanutest polnud aga viimase aasta jooksul ühtki raamatut lugenud.
Allikad: AlphaGalileo

13.07.2007

euroopa2-3547213

Äsjased uuringud vaidlustavad tavaarusaama, et kõhnumisdieedis ei tohiks olla suhkrut. Edinburgi Kuninganna Margareti ülikooli teadlased leidsid, et kõige paremini toimib madala rasvasisaldusega ning suure süsivesikutesisaldusega dieet, millele lisandub füüsiline aktiivsus. Suhkru eemaldamine söögisedelilt pole vajalik. Vastupidi – paras suhkrukogus aitab dieedipidajatel hakkama saada.
Katsealusteks oli 69 ülekaalulist naist.

suhkur-9422193 Programm kestis 12 nädalat. Osa sõi suhkrut, teine osa mitte. Osa liigutas end, osa mitte. Ja osa sõi nagu tahtis. Tulemus oli selge. Kõige parem on organismile väikese rasvasisaldusega, ent ohtrate süsivesikutega toit, mis sisaldab ka paraja annuse magusat. See nimelt aitab dieeti pidada. Kuid asi töötab vaid siis, kui ei unustata kehalisi harjutusi.
Allikas: AlphaGalileo

13.07.2007

Kõige enam promotud Euroopa tuumatööstuse projekt on sattunud raskustesse. Esimene tuumajaam, mis Euroopasse alates 1991. aastast ehitatakse, peaks tulema Soome Olkiluotole. Seda on reklaamitud kui kliima soojenemist pidurdavat ettevõtmist. 2005. aasta augustis alanud kõrgsurve vesireaktori ehitustööd on aga aeglustunud, kuna Soome tuumajärelvalve STUK on leidnud rea turvalisuse “puudujääke” uut laadi tehase ehituses ja projektis. See on juba lükanud ehitusplaani edasi 18 kuud. Ja tõstnud eelarvet 800 miljoni euro võrra suuremaks.

olkiluoto-1929670 Soome kaubandus- ja tööstusministeeriumi energiaametniku Jorma Aurela hinnangul pole Olkiluoto olnud midagi muud kui haip. “Olen tahtnud alati panna jääkuubikud nende laubale, kes räägivad tuumarenessansist,” ütles ta ajakirjale New Scientist, “tuumaenergial on oma roll, kuid see ei ole lahendus kliimamuutusele.” Soome tuumajaam ei lähe käiku enne aastat 2011.
Allikas: New Scientist, 30. juuni 2007

13.07.2007

1. Jutt, et naised räägivad meestest enam, on müüt. 2. Texase ülikooli psühholoog James Austin mõõtis elektrooniliselt aktiveeritava salvestajaga 396 tudengi kõnelusi 10 päeva jooksul ja sai, et mehed räägivad päevas keskmiselt 15 669 ja naised 16 215 sõna.

Allikas: Los Angeles Times

13.07.2007

Šotlane Robert Louis Stevenson kirjeldas 120 aasta eest värvikalt isiksuse lõhestumist oma dr Jekylli ja mr Hyde’i loos, kus inimese üks pale on heatahtlik ja abivalmis, teine aga jõhker ja kuri. Samamoodi unustamatu kuju on 80 aasta tagune eesel Iiah inglase Alan Alexander Milne’i karupoeg Winnie Puhhi raamatutes, kes aina kurdab oma raske elu üle ja näeb igas liigutuses endavastast vandenõud. Need maniakaaldepressiivsed kaasused on nüüd saanud tugeva põhjenduse sadade Briti teadlasete ühistööna teostatud uuringu läbi. Kindel see, et mängus on kahjustatud geenid.

Sellega on pikad vaidlused selle üle, kas geenivaramud ikka tulevad kasuks, et seostada inimese geneetilisi omadusi ehk genotüüpi tema kehaliste ja tervislike näitajatega ehk fenotüübiga, jõudnud vähemasti vahefinišisse. Teadusajakiri Nature avaldas oma 7. juuni numbris õige mitu pikka ja põhjalikku artiklit, mis pühendatud vastavatele uuringutele.

PÕHILINE NEIST ON KIRJUTATUD Suurbritannia rahastamisfirma Wellcome Trusti poolt kokku pandud teadlaste rühma poolt. Õigemini küll konsortsiumi poolt, sest aruande lõpus on loetletud vähemasti paarsada teadlast ja organisatsiooni. Wellcome Trusti teadlased on uurinud geneetilisi markereid, mis on seotud seitsme üldlevinud haigusega. Üldlevinud on siinkohal oluline, kuna need haigused – nagu kõrgvererõhutõbi, suhkruhaigused, maniakaalne depressioon või muud –, on seotud rohkem kui ühe geeni riknemisega. Siiani on uuritud pigem haigusi, mis on seotud mutatsioonidega ühes geenis nagu Downi sündroom või siis Askenazi juutidel esinev haruldane haigus või Kirde-Soome elanike seas esinevad haigused. Ja kahtlejad on väitnud, et miski geenivaramu ei aita, et üldlevinud haigustele jälile saada.

Seda kahtlust on arendatud üsna jõuliselt ka Eesti geenivaramu puhul selle algusaegadest peale. Nüüd aga on teadlaste konsortsium ette võtnud 17000 inimese andmed ja püüdnud asjasse selgust saada.

geenikiip-9726902
(more…)

13.07.2007

USA ja Kanada: 23 kg Lääne-Euroopa: 14 kg Ladina-Ameerika: 4 kg Aasia: 2 kg Aafrika: 0,4 kg

Allikas: World Watch Magazine, July/August 2007

13.07.2007

TOETAJAD: Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Energia
VIKTORIINI TOETAJAD: Kirjastused Raud Publishing, Oomen.

Praeguseks on meie suvekooli registreerunud umbes 70 inimest. “Umbes” mitte selle pärast, et meil oleks ükskõik, kas üks ees või teine taga. Vaid “umbes” seetõttu, et nii mõnigi veel kahtleb, olles seega midagi kvantosakese taolist, mis üheaegselt viibib mitme oleku segu olekus. Nii et: huvi on, ja see teeb korraldajatele rõõmu. Loodame umbes samasorti rahvahulka nagu möödunud aastal, et koos esinejate-korraldajatega sadakond inimest, ja mõni mudilane-pudilane veel peale. Nii et mõni kohakene veel on. Kahtlejatel palume end aga võimalikult kiiremini määratleda kvantinimesest klassikaliseks.
(more…)

Jaga