Eesti september teaduse pilgu läbi

12. Oct 2009

Meditsiin: Trans-iidid

Ikka teeb ilma transrasvhape. Justkui kõigest veel vähe polnud, ajab see nüüd tülli ka teadlased. Raik-Hiio Mikelsaar kuulutab, et transrasvhape ei tee meile miskit paha, kui just seda tonnide kaupa sisse ei söö. Ülo Niinemets omalt poolt hoiatab, et parem süüa kilo tsüaankaaliumit kui gramm transrasva.

Pole siin miskit imestada. Selline ongi teadus. Anto Raukas raiub kui rauda, et varsti jäätuvad meie veevarud ära ja tormab Venest ostma hermeliinkasukaid, kliimauurijate rahvusvaheline paneel jälle ennustab palavust ja ostab Hiinast kokku lehvikuid.

Ajalugu: Peetrikese unenägu

Kui Narva mehed otsustasid püsti panna Peeter I ausamba, ajas see Tallinna meestel kopsu üle maksa. Parem oleks olnud aga, kui Tallinna mehed oleksid Narva ise Peeter I kuju püsti pannud, ja tema vastu Karl XII oma.

Matemaatika: nelja prügi probleem

Maailmas pole just palju õiguskantsleriga riike, kus õiguskantsler peab sõna otseses mõttes astuma sopa sisse. On selline riik – ja see on Eesti. Meie prügimajandus on korraldatud nii geniaalselt, et sunnib mitte ainult majaomanikku tekitama võimalikult enam jäätmeid, vaid prahihunnikuid veetakse riigi ühest otsast teise ja sealt edasi kolmandasse. Ning kui seaduskuulekas inimene on oma karbid-topsid ilusti puhtaks pesnud, võib ta õnnelikult jälgida, kuidas need prügiausse kõik eesootava haisva laga sisse valatakse. Prügi sorteerimine ja laialikandmine on matemaatikas tuntud nelja värvi probleemina – kas on võimalik värvida kaart nelja värviga nii, et naaberriigid kõik ikka oleks eri värvi. Prügi keeles siis – kas on võimalik nelja sorti pakendeid sorteerida nii, et sama sorti pakendid omavahel kokku ei puutu. Arvuti abil tõestati nelja värvi probleem 1976. aastal, praktiliselt on selle nüüd tõestanud meie Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakond.

Tiit Kändler

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri