Uute ohtlike mitte-e-ainete määraja

24. Mar 2010

Käisin poes. Nagu te teate, on see väga ohtlik tegevus. Eriti tühja kõhuga. Võib pangakaardi tühjendada. Noh, ladusin korvi toitu täis. Lugemata, arvutamata, mõtlematult. Ja ennäe – saingi karistuse kätte. Kassa kõrval laual paberitükk, millele punasel põhjal selges eesti keeles kirjutatud: „Ohtlike E-ainete määraja.” Ja all pisemalt: „Need ained võivad põhjustada tervisehäireid.”

Ohhoo, mõtlesin õnnelikult, küllap on nad tõlkinud Maailma Terviseorganisatsiooni WHO aruande. Aga ei. Asi veel vägevam. Allikaks on raamat „Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus.” Reklaamleht ilmunud KIKi toel ja puha.

Siis sattusin kuulma riigiraadio saadet toidulisanditest. Ja ennäe imet, seal kah sellest raamatust pajatatakse. On suisa imeväärne, et üks inimene on teinud kahe aastaga ära suurema töö kui sajad teaduslaborid tuhandete teadlastega kümnete aastatega. Huvitav, mõtlesin, kust ta küll labori sisseseade jaoks need miljardid eurod sai?

Loen siis seda ohtlikku nimekirja. Seal teiste seas kirjas alumiinium. Sahariin. Boorhape.

Kahjuks ei leidunud ohtlikku ainet E300 ehk C-vitamiini. Ja E901 ehk meevaha. Ja üliohtlikku E941 ehk hapnikku või E941 ehk lämmastikku, ehkki on teada, at palja hapniku või lämmastiku atmosfääris ei pea vastu niigi kaua, et ohtlike E-ainete nimekiri läbi lugeda.

Sain inspiratsiooni ja täiendasin seda nimekirja omalt poolt.

Uued ohtlikud E-riigi E-ained

puuoks

jääpurikas

pudrumägi

piimajõgi

pangavõlg

Nimekirja valmimist ei toetanud KIK, aga ei teinud ka midagi, et see ei valmiks.

Igaüks võib nimekirja ise täiendada.

Üks on tore ometi. Et riigil on ikka roppu moodi raha. Ega siis muidu saa KIK säherdusi geniaalsusi rahastada ja riigiraadio reklaamida. E-lame veel!

Tiit Kändler

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri