Kass hulgub nagu jaaguar

26. Jul 2011


Kes õuel käivat kassi pidanud, see on küllap ka vahel muretsenud, et ei tea, kus see kass jälle hulgub. Tavaliselt kaob ta tundideks, vahel ka päevadeks. See küsimus ei vaeva mitte ainult kodukassi sõpru. Ka looduskaitsjad tahaksid teada, kui suurel alal üks omanikuta kass liigub ja milline mõju on tal looduskeskkonnale. Mõeldud, tehtud. Illinoisi Ülikooli teadlased võtsid kassid kätte ja kinnitasid neile raadiosaatjad. Nõnda andis 18 kodukassi ja 24 omanikuta kassi aasta jooksul teada, kus nad kondavad ja mida nad teevad.

Selgus see, mis üldjoontes teada. Kodused kassid veedavad 80 protsenti oma ajast puhates. 17 protsenti ajast tegelevad nad enda eest hoolitsemise ja muu sellisega. Ning vaid 3 protsenti ajast läheb jahipidamiseks. Omanikuta kassid aga said puhata vaid 62 protsenti ajast ning olid väga aktiivsed 17 protsenti ajast, enamjaolt öösel. Kui kodukass hulgub ringi umbes kahe hektari ehk siis kahe kergejõustikustaadioni piires, siis omanikuta kass tegutseb hoopis laialdasemalt kui arvati – tervelt viiel ruutkilomeetril. See ei olegi palju vähem, kui näiteks Eesti ilvesel, kelle reviir on kümme kuni sada kilomeetrit.

Nõnda siis tegutseb kodukiisu sama malli järgi kui tema suuremad sugulased, olgu siis näiteks jaaguarid. Kes omakorda võtavad eeskuju kodukassilt ja hoiduvad üha enam inimasulate ligi nagu Lõuna-Ameerika jaaguarid seda teevad.

Allikas: Scientific American

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri