Venemaa ootamatud hetked

29. Jul 2011


Fenno-Ugria seltsi korraldusel reisis rühm huvilisi Looduse omnibussil, otsides Soome-Ugri jälgi muistsel Venemaal. Petseri, Irboska, Velikii Novgorod ja Zalesje (brändinimega Zolotoje Koltso) iidsed linnad neid jälgi pakkusid.

Mina jõudsin tõdemusele, et Venemaa ei ole mitte müstiline, vaid ootamatu. Pole võimalik jutus jutustada ega kirjas kirjutada.

Siin kolmi hingeläinud hetke neist tuhandetest.

Vladimir. Dmitrievski kirik. 1194–1197. Vürst Andrei Bogoljubski kutsus Jumalaema ülestõusmise kiriku reljeefe meisterdama Saksa meistrid. Sündis maailmas ainulaadne nn valgekivi arhitektuur. Dmitrievski kiriku laskis ehitada vürst Vsevolod, selle reljeefe tegid ka vene meistrid.

Suzdal. Pokrovski nunnaklooster. 1510–1518. Suvine loojang.

Suzdal. Pokrovski nunnaklooster. Oodates kuud.

Tiit Kändler

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri