Ettevaatust pühadetoiduga! See võib kontrollida teie geene

29. Dec 2011


Sa oled, mida sa sööd. Enam ei pea seda kulunud lausungit võtma ülekantud tähenduses. See võib olla õige sõnasõnalt. Hiljuti näitas Hiina Nanjingi ülikooli teadlane Chen-Yu Zhang ja tema kolleegid, et mingi toitu osis võib tungida sööja keharakkude kontrollkeskustesse ning mõjutada mõne geeni avaldumist.

Geneetilise materjali ehituskivide RNAde juppe tuntakse mikroRNAde nime all. Need ei kodeeri valke, kuid võivad takistada geenidel valke ehitada. Kui 21 vabatahtlikku katsealust sõid riisi, nisu, kartulit ja kapsast, siis leiti nende verst umbes 30 erinevat taimedele kuuluvat mikroRNAd.

Edasi leiti, et üks riisi mikroRNA mõjutas retseptorite aktiivsust, mis kontrollivad halva kolesterooli eemaldamist verest. Nii nagu vitamiinid ja mineraalid, on ka mikroRNAd toidust saadavad molekulid, mis mõjutavad meie organismi talitlust.

Meie keha on keeruline ökosüsteem, mille erinevad osad tegutsevad üheskoos üsna keerulise mustri järgi.

Allikas: Scientific American

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri