Tuli tuha all

22. Apr 2012

Söestunud luude ja taimetuha analüüs Lõuna-Aafrika setetes viitab, et Homo erectus tegeles tuletegemisega miljoni aasta eest ja võibolla isegi küpsetas sellel oma einet. Aprilli alul USA teaduste akadeemia toimetistes PNAS avaldatud artiklis esitavad Bostoni Ülikooli arheoloog Francesco Berna ja tema kolleegid vanimaid tõendeid lõkketule kasutamisest.

Lõkketule valdamine vallandas evolutsioonilise pöörde. Selle abil võis vastu panna kliimamuutustele – soojendada end, kui külmemaks muutus –, aga ka saada toidus kätte enam toitaineid ja seega siis toita ära enam isendeid. Aega kulus vähem, energiat sai enam – oli võimalus saada rohkem järglasi ja tegelda mitmekesisemate asjadega, mis võis edendada aju suurenemist.

Tavaarusaama kohaselt läideti esimene tuli 400 000 aasta eest ja selle tegid nii neandertallased kui nüüdisinimesed. Lõuna-Aafrikast Põhja-Kapimaa koopast leitud fossiilsed luud kõnelevad, et neid on kuumutatud üle 400 Celsiuse kraadi. Luud leiti koopast 30 meetri sügavuselt, mis viitab, et need maeti maha. Leiti isegi 1,7 miljoni aasta vanuseid põlenud luutükikesi.

Nõnda võisid hominiinid tule enne nüüdisinimest leiutada. Kui nad poleks lõket leiutanud, ei peaks me nüüd tuld tegema ega oma maju kütma ega selle peale raha raiskama. Enamgi veel – meil ei oleks ei maju ega isegi mitte facebooki. Meil ei oleks meid.

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri