Õueonu päevaraamat: suvekool

10. Jul 2012

Õueonu astub suvekooli

Augusti viimasel nädalavahetusel, alates reedest, 24. päevast, toimub Käsmus teadus.ee suvekool. Teemaks on teaduse keel. Õueonu söandab seal paljude tublide ja sõnakate teadlaste vahel välja tulla ka oma mõtetega. Meie õue keelest ja õue teadusest. Kel silmad, see näeb.

06. juuli

Meie eel elanud inimesed on oma õuemaad, selle suurust või väiksust osanud paremini hinnata. Õue paremini kõnetada. Nii näiteks on Prangli saare iidsed õued ikka veel avarad ja lasevad pilgul hingata, olgugi et põlvkondade vältel on siia ehitatud üha uusi ja uusi maju. Kuidas on see võimalik, kui need õued on niigi meie mõistes pisikesed? Aga väga lihtsalt – majad on olnud samas suhtes õue pindalaga, samamõõdulised. Isegi sealaudad on olnud sealaudakesed, meenutavad mängumajakesi – aga ehitatud palkidest. Ja laka peal eluase kanadelegi.

Prangli muistne sealaut-kanala. Foto: Tiit Kändler

09. juuli

Õueonu saab maitsta tõeliselt värsket haput kurki. Võrratu. Kuidas saab üks asi olla ühtlasi värske ja hapu? Miks värske kurk lõigatakse lahti ratasteks, aga hapendatud kurk lõigatakse piki telge sektoriteks? Kas arvatakse, et kuju kõneleb kurgi omadusest – olla värske ja olla hapu? Mis keeles kõneleb üldse meiega kurk? Kas suvekoolis saab see selgeks?

10. juuli

Suvekoolis saab selgeks, kas Käsmu õuel kehtivad samad loodusseadused nagu Treppoja õuel. Nii näiteks tundub, et Käsmus voolab vesi aeglasemalt ja aeg aegsamalt. Aarne Vaik ütles varasuvel, et keegi kusagilt Lõuna-Ameerikast oli vahtinud tema muuseumi küljes oleva merele vahtiva veebikaamera pilti ja saatnud küsimuse, et öelge, mis järv see on? Nii et mis meile tundub Käsmu merelaht, see mõnele teisele järv, kolmandale aga võibolla hoopis veehoidla.

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri