Õueonu päevaraamat. Dublin

24. Jul 2012

11. juuli

James Joyce seisab Dublinis O’Conneli ja Earl Street North nimelise käigutee nurgal. Ta vaatab kurvalt sinna, kus tema ajal laius õu, millel askeldasid, sõnelesid, vaikisid ja tegelesid dublinlased. Nüüd on seal putka, kust jagatakse turistile kaarte. Kaardi peal on väike pilt, kuidas James Joyce seisab seisab Dublinis O’Conneli ja Earl Street North nimelise käigutee nurgal. Ta vaatab kurvalt sinna, kus tema ajal laius õu, millel askeldasid, sõnelesid, vaikisid ja tegelesid dublinlased. Nüüd on seal putka, kust jagatakse turistile kaarte. Kaardi peal on väike pilt, kuidas James Joyce seisab seisab seisab Dublinis O’Conneli ja Earl Street North nimelise käigutee nurgal. Ta vaatab kurvalt sinna, kus tema ajal laius õu, millel askeldasid, sõnelesid, vaikisid ja tegelesid dublinlased. Nüüd on seal putka, kust jagatakse turistile kaarte. Kaardi peal on väike pilt, kuidas James Joyce seisab seisab seisab seisab Dublinis O’Conneli ja Earl Street North nimelise käigutee …, ah, see lõika-ja-kleebi-maailm, millel ei ole palju ühist aastaarvudega ega aastaaegadega … ajastaega …

12. juuli

Dublini kongressikeskus Convention Centre on nagu aken Euroopasse. Kui selles toimub Euroteaduse avatud foorum. Aknad on siiski suletud. Kuid linna pääseb teadus ometi. Läbi uste, kust pääsevad teadlased välja, et pidada loenguid linnarahvale.

13. juuli

Dublini sildu on ehitatud kiiremini, kui neid kaartidele on jõutud kanda. Ärimaju on ehitatud kah kiiremini ja tänavaid ümber nimetatud, nõnda et mõnedel kaartidel on nimeks üks, teisel teine nimi. Ja tõepoolest, mis sellest – tänav on ju seesama. Kuid erinevalt ärimajadest, mis põhja pool Liffeyt muudkui tühjad, tühjad, tühjad, on sillad täis ja tänavad vahel ka.

14. juuli

Dublin on üks suur õu. Seda poolitab Liffey jõgi. Üle jõe ulatub sild, mis kopeerib iiri kannelt. Ent erinevalt kandlest ei mängi sillakeeltel sõrmed, vaid seda ületavad autod. Sild kannab nime Samuel Beckett. Õueonu ei teadnudki, et Beckett oli iiri kandle mängija. Ta läheb ja seisab sillal ja ootab, ootab, ootab… Nagu arvata võis – Godot ei tule. Nii ongi Godot olemasolu tõestatud. Sest tema on olend, kes ei tule. Ei tule – järelikult on olemas.

15. juuli

Dublinlased teavad, et nimi on see, mis mehe teeb, mitte number. Tähtsatel majadel ei ole mingeid aadressinumbreid. Neil on nimed. Kes teab, see leiab, kes ei tea, sel pole vajagi. Las saab enne teada.

23. juuli

Treppojal on kõik vastupidi kui Liffey ääres. Siin sajab hommikul. Ja vahel läheb õhtul üle. Seal ei saja hommikul. Ja vahel läheb õhtul üle. Ühine on see, et läheb üle. Siin sadu, seal sajutus.

24. juuli

Jääb veel kuu teaduse suvekoolini. Ja siis veel neli kuud ja ongi jõulud. Mida nendega peale hakata, seda kavatseb Õueonu suvekoolis endale ja kõigile teistele selgeks teha.

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri