Head uut silmapilku!

1. Jan 2013

Üks silmapilk on ajupuhkus

Võibolla pilgutasite uue aasta tulekul silma?

Suurepärane. Kuigi inimene pilgutab silma 15-20 korda minutis, 1200 korda tunnis või 28800 korda päevas, ei tee veel üks lisapilgutus paha. Sest Jaapani Osaka Ülikooli teadlased on välja uurinud, miks me nõnda palju silmi pilgutame. Põhjus on lihtne: et anda ajule pisikenegi puhkus. Kui meie aju pole keskendunud mingile ülesandele, tegutsevad ajus piirkonnad, mida tuntakse aju vaikeoleku võrgustikuna. Jälgides videofilmi vaatava 20 vabatahtliku aju selgus, et kui video peatus, pilgutasid vaatajad tahmatult silmi ja aju siirdus selle läbi vaikeolekusse, mis lubab ajul veidi puhata. Silmapilgutus ja ajupuhkus käivad käsikäes.

Head uut teadusaastat! Joonistus: Eerik Kändler

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri