Kuu soosib taevahuvilisi

29. Jul 2005

Kuidas seekordne astronoomiaharrastajate kokkutulek kulgema saab?

Vastab astronoom AHHAA teaduskeskusest Helle Jaaniste:
Osavõtjaid on meil olnud tavaliselt saja ringis. Vaadeldakse osavõtjate teleskoopidega, mida on kümmekond. Püütakse planeete, täheparvi, udukogusid. Ja lisaks toimuvad muidugi meteooride visuaalsed vaatlused rahvusvahelise programmi järgi. Teleskoobivalmistajate täpset arvu ei oska öelda, kuid Leo Katugin Laimjalast, kellele külla läheme, on neist vaieldamatult parim mees. Planetaariumiprogrammid on mitmesugusel tasemel arvutiprogrammid, mille abil saab simuleerida taevanähtusi — näiteks tuua ekraanile taevakaart suvalise koha ja aja jaoks. Perseiidide maksimum on 12. augusti päeval, vaatlusteks sobivad ööd seega 11/12 ja 12/13. Suurt sadu ei oodata, aga Kuu on soodsas faasis. See tähendab, et meie ööde ajal on Kuu väike, madalal ja läheb enne keskööd looja — ei sega meteooride ja süvataeva vaatlusi. Ilus Linnutee saab taevas olema!

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri