Teadusteave MTÜ :: KUIDAS TAIMED MEIE KÕHTU OHUSTAVAD

KUIDAS TAIMED MEIE KÕHTU OHUSTAVAD
reede, 10. veebruar 2006
Taimetoitlastele tuli äsja tõsiselt halb uudis. Selgub, et taimed võivad kasu kõrval inimesele ka kahju teha. Inimese seedekulgla on täis taimeviirusi, mis passivad seal lootuses leida uusi ohvreid. Mikrobioloogid teavad vähe inimese seedesüsteemis elavatest viirustest, kuna enamik väljaheites elavatest viirustest laboritingimustes ellu ei jää. Teadlased, kes on uurinud Norwalki viirust, mis põhjustab maosoolepõletikku, pidid siiani vabatahtlikele söötma nakatatud patsientide väljaheidete ekstrakte. Kuid kasutades nüüdisaegse genoomika meetodeid, on võimalik väljaheiteid otse uurida ja leida seal sisalduvate viiruste osiseid. Kui San Diego riigiülikooli teadlane Forest Rohwer seda 2003. aastal tegi, oli enamik leitud ja DNA põhjal ehitatud viirustest kas täiesti uued viirused või faagid, s.o viirused, mis ründavad seedekulglas elutsevaid baktereid. Kui Rohweri töörühm hiljuti püüdis leida teist laadi viiruseid, mis on tehtud RNA-st, olid need teadlaste üllatuseks 97-protsendiliselt pärit nakatatud taimedest. Viirused varieerusid isikult isikule ja ka samalt isikult eri aegadel võetud proovid sisaldasid erinevaid viirusi.

Piprad polegi nii ohutud, kui nad haigestuvad. Kõige sagedasem oli üks pipral esinev viirus, mis nakatab paprikat, punapipart ja chillipipart ning mida võib ohtralt leiduda igasugustes teravamaitseliste kastmetes, juhul kui nende valmistamiseks on kasutatud haigestunud pipraid. Teadlased mõjutasid terveid pipralehti inimese väljaheite ekstraktiga. Taimed haigestusidki. Mis näitab, et inimese väljaheidet sisaldava reoveelöga kasutamine väetamiseks võib taimi nakatada. Tavaline komposteerimine selliseid viiruseid ei tapa.

Taimeviirused ei tohiks loomarakke rünnata, kuigi need on suutelised paljunema seedekulgla bakterites. Siiski võiks ka seedekulglas asuvaid taimeviiruseid kasulikult rakendada. Neid võiks geneetiliselt muundada, nii et nad kannaksid polüoviiruse või rotaviiruste molekule ja toimiksid nõnda vaktsiinidena.

Allikas: New Scentist

Jaga