Vee õppetunnid

19. Aug 2005

Vesi oli kõige enne. Selle kohal hõljus Jumala vaim, kes lõi taeva ja maa.
Mere kalda läheduses elab neljandik inimestest Maal. Eestis kolm neljandikku. Aasia jõulutsunami näitas, et mida tervem on ökosüsteem, seda vähem looduskatastroof kahju teeb. Kuidas on Käsmus? Sellest kõnelevad Aarne Vaigu väikematkad.
Vett tuleb pildistada omamoodi – sellest kõnelevad Tiit Hundi hommikused reisid.
Vesi on vanimaid sõnu eesti keeles. Mida tõendab selle sarnasus vastava ungarikeelse sõnaga. Vesi on ka ainus aine, mille eri olekute jaoks on keeles eri sõnad. Vesi, jää, aur. Kuid millal veest sai H2O?
Prantslane Lavoisier oli see keemik, kes peletas keemiast flogistoni ja asendas selle 1780. aastatel gaasidega Hydrogene ning Oxygene. Äpardunud keemiku Marat´ kaebuse peale raiuti Lavoisier´l küll 1794. aastal giljotiiniga pea maha, kuid vee uurimine sellest ei peatunud.
Ei peatu ka meie suvekoolis, mis toimub Käsmus 19.–21. augustil. Vt lähemalt https://teadus.ee/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=80&Itemid=80
Suvekooli toetab Tallinna Vesi

teadus.ee

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri