Õueonu põuepäevik. Märts. 2016

19. Mar 2016

Õueonu põuepäevik. Märts. 2016

 

16. märts

Saabusid esimesed kevadekuulutajad, Elektrilevi arvetekontrollid Treppojale. Teatasin neile oma varsti kümne aasta pikkuse mure: kuivand mänd hakkab kukkuma nende liinile, mille postid lubasin panna oma maale, kui nad puu maha saevad. Mehed olid järjekordselt nõus. Olin õnnelik, et nad sallisid minusugust elektripagulast.

 

17. märts

Tänavuse talve eelset põuepäevikut kirjutama asudes ostsin novembris poest LED-pirni, kuna Eesti Brüsseli kuberner Hannes Rumm on Edisoni hõõgniidid ära keelanud, millest pole olnud kasu, sest neid müüakse nüüd kümme korda kallimalt. Maksin Saksamaa Osrami pirni eest peaaegu 20 eurot. Jõulude ajal hakkas pirn lõbusalt vilkuma ja täna, kui asusin kirjutama Õueonu kevade-eelset põuepäevikut, kustus ära. Rummul ja tema töökatel kolleegidel on õigus. LED-lambid vähendavad saastatust ja suurendavad EL ametnike pensionifondi, kuna ei kesta, ent see-eest maksavad.

 

18. märts

Väga huvitav Postimees. Kaks põhjapanevat kõnet otse hõrgutavast arvamusliidrite söögilauast. Kuulus seriaalinäitleja Evelin Võigemast kirjutas, kuidas vaatab enne lapse uinumist kappi, ega isa või keegi veel hullem koll pole koju tulnud. Karta pole meil midagi, ütles esseist. Mina ei karda enam ammugi, sest alati enne ööd poen ise seinakappi magama, siis on hea ja julge olla.

 

18. märts

Akadeemik Jüri Allik, hää kolleeg, tuli lagedale revolutsioonilise psüühika-avastusega. Koerad hauguvad seal, kus tuntakse võõraviha. Lahendus: tuua Eestisse miljon moslemit ja koerad enam ei haugu. Kahjuks ei publitseerinud ma oma 30 aasta tagust tähelepanekut Eestis jalgrattaga sõites: külakolgastes, kus kolgerdas vähem pätte ja vargaid, olid koerad ratturi vastu sõbralikud, mida ei saanud ütelda Harjumaa külade kohta. Soovitan Jüri Allikul lugeda Orhan Pamuki ja Salman Rushdie romaane, kus loojanguil valgub Istanbuli ning Dehli ja Pakistani linnade tänavatele hiiglaslikke kurjade koerte karju. Olen seda ise tundnud 1970. aastatel Kesk-Aasias. Ja veel. Kanadas saab haukuva koera omanik naabri kaebuse peale kuni 250 dollarit trahvi. Võib-olla tasuks Elva patrioodil Allikul proovida seda lihtsat meedet.

Märts 

19. märts

Täna saabus Postimees koju juba kell pool kaksteist. Postivedajaga sattusin juhtumisi kokku, too väljus autost nohisedes, vaatas maha, sokutas lehe kähku mu kätte ja tõmbas lesta. Olen õnnelik pagulane, peksa ei saanud.

 

19. märts

Postimees tutvustab pikalt Cambridge’i Ülikooli matemaatika uuendusprojekti: juhtiva Lynne Mc Clure’i meetodit matemaatika õpetamiseks. Idee on lihtne: iga laps otsustagu, kas tahab õppida rehkendama, ringe, kolmnurki ja ruute joonistama või arvaku, et las arvuti teeb kõik ise. „Kui õpid teistmoodi, kas ka küsimused peavad olema teistmoodi?“ küsib õpetlane. Muidugimõista. Minu rasvatihastel on näiteks lihtne küsimus: kas seemneid jätkub, enne kui rästas kohale jõuab? Tavaliselt lahendab selle küsimuse puukoristaja.

 

Aprill 2014 – märts 2016

Äsja Arhitektuurimuuseumis avatud arhitekt Vilen Künnapu kunsti seas on kahjuks ebaproportsionaalselt esindatud maailmas ainulaadne linnaehitusobjekt Viru keskus. Tabavalt skulptuuriga „Hämarik“ kaunistatud, inimsõbralike energiasammaste avastaja Künnapu ja Lilleoru inimsõbraliku filosoofiga Ain Padrikuga kahasse rajatud imetabase linnaobjekti pihta olen end selle aja jooksul ära löönud 123 korda, kokku põrganud 1541 inimesega, poriga saanud pritsitud 17 korda, pea vastu inimsõbralikult madalat vahekäiku ära löönud 18 korda ning inimsõbralikult kitsaste kõnniteede vahele surutult üle tee Hobijaama poole tormanuna jäänud autode, trammide, busside, siniste elevantide ja punaste kängurute ette … ei mäleta, küsige liikluspolitseilt. Kindel UNESCO kandidaat, mida linnavalitsus veel ootab.

 

 

 

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri