teadus.ee » Arhiiv » Tutvustatakse raamatut bluffijatest

Bluff pole see, mis hästi lõpeb. Raamatupoodide riiulitel laiutamine on sealjuures veel köömes. See võib tungida hinge ja sealtkaudu ka rahakotti. Nüüd on eesti keeles olemas raamat, kust saab uurida, kuidas bluff teid võib keerata ümber sõrme. Soome Instituudis Harju t. 1 toimub järgmisel reedel, 5. detsembril kell 15.00 tuntud Soome psühhiaatri Hannu Lauerma raamatu “Usk, lootus ja ohtlik bluff” esitlus. Kohal on ka autor ja teose eestikeelse tõlke erialatoimetaja psühhiaater Alo Jüriloo. Raamatu on tõlkinud Kulle Raig. Inimest on võimalik kasvatada, õpetada ja toetada. Samal ajal on aga võimalik teda ka manipuleerida ning selleks on lugematuid viise. Kasulik on teada, et sugestioonil ja pettusel põhinevat mõjutamist esineb nii argielus kui ka poliitikas.

Raamatus tehakse ulatuslikke tagasivaateid ajalukku ning selgitatakse, kuidas on võimalik inimese käitumist mõjutada. Tuginedes mineviku ja nüüdisaja šokeerivatele juhtumitele, tuleta sugestiooninähtuste ja kriminaalpsühholoogia asjatundja psühhoterapeut Hannu Lauerma meile pidevalt meelde, kui oluline on ratsionaalne, kriitiline mõtlemine ja kui ohtlik selle hülgamine.

bluff-4683253

Autor tõestab veenvalt, et manipuleerivatele sisendustele allumine võib viia selliste tagajärgedeni, mille kõrval rahast ilmajäämine tundub tühine. Et aga näiteks 800 000 krooni needuse äravõtmise eest ei ole just halb teenistus, on enam kui tõenäoline, et seda ikka ja jälle üritatakse. Bluffimisel ja pseudoteadusel on tänapäeval siiski ka palju rafineeritumaid vorme, mistõttu nende äratundmine võib osutuda raskeks. Muuseas ka selle tõttu, et nad on leidnud endale mugava pesa esinduslikeks peetavates väljaannetes, televisioonis ja mujalgi. Hannu Lauerma raamat pakub abimaterjali ka neile, kellele valmistab muret kas enda või lähedase sattumine ühendusse, kes inimestega manipuleerides oma võimu kuritarvitab.

Allikas: Soome Instituut

Jaga