teadus.ee » Arhiiv » Papparazzid ja nähtamatud tumedad pildid

euroopa2-3213307

Kes peab füüsikat elukaugeks alaks, see eksib sügavalt. Füüsika tegeleb absoluutselt kõigega. Isegi selline amet nagu kollastele ajalehtedele kuulsuste skandaalseid pildikesi jahtiv paparazzi pole sellele teadusele võõras. Õigemini küll on paparazzisid nähtud jahtimas nähtamatut ainet. Ehk täpsemalt – nähtamatust ainest tehtud pilte.
Et lugu ei läheks liiga pööraseks, seletatagu see siinkohal lahti. Satelliit PAMELA startis 2006. aastal ja sai möödunud aastal kuulsaks sellega, et kuulujuttude järgi olevat see registreerinud tumeda aine vastasmõju nähtava ainega. Kuid asjakohased teadlased olid info jagamisega kitsid – see piirdus vaid suulistel ettekannetel näidatud slaididega.

paparazzi-3129196

20. augusti Stockholmis peetud sellekohase ettekande slaide tõttas pildistama Gif-sur-Yvette´is asuva teoreetilise füüsika instituudi teadalane Marco Cirelli ja teisedki. Nüüdseks on Cirelli&Co näpatud fotosid tsiteerinud pooles tosinas online artiklis. Cirelli väidab, et pildistamiseks andis nõusoleku esineja. Mõned teadlased on sellise käitumise hukka mõistnud, teised aga osutavad, et uurimistöö tehti niikuinii rahva raha toel.
Allikas: Scientific American

Jaga