Matemaatika Obama

19. Dec 2008

Teadushuvilised võiksid selle näo meelde jätta. Marcus du Satoy, kellele see kuulub, mängib trompetit, armastab jalgpalli ja kannab lillakaid kuhvte. Kuid eelkõige on ta matemaatik, kes detsembri esimesel nädalal saab Oxfordi Charles Simonyi professoriks teaduse avaliku mõistmise alal. Nõnda nimetatakse õppetooli, kus siiani istus maailmakuulus teadus populariseerija, bioloog Richard Dawkins – iseka geeni ja võitleva meemi ristiisa.
Satoy lubab saavutada, et ükski ajakirjanik, olgu ta nii kuulus kui tahes, ei küsiks talt enam intervjuus: “Aga mis ikkagi on teaduse mõte?” Matemaatikuna uurib du Satoy sümmeetriat. Ja pakub välja – kui maksate kindla summa, siis nimetab ta teie järgi ühe uue enda avastatud sümmeetriarühma. Ja selle raha eest püüab harida Guatemala tänavalapsi. Juba üle 2500 dollari on koos. Selline matemaatik siis. Minge ja makske: www.firstgiving.com
“Matemaatika on fantastiline keel – sel pole ebareeglipäraseid verbe,” selgitab Marcus du Sautoy, miks ta hakkas matemaatikuks.
teadus.ee

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri