Aeg

9. Dec 2005

Aeg on värvusetu, maitsetu ja lõhnatu ollus, mis sellest hoolimata annab tööd teadustele alates füüsikast, jätkates filosoofiaga ja kaugeltki mitte lõpetades psühhiaatriaga.
Isegi Issand Jumal ei olnud nii võimas, et luua aeg, tema tegi ainult taeva ja maa ja valguse ja muu sihukese lihtsama kraami.
Aeg meenutab paljuski vett, mis on ka värvusetu, maitsetu ja lõhnatu ollus. Kujutage ette, et veel oleks maasikamaitse – kui jube oleks siis elu! Nii peame tänama õnne, et aeg pole sinimustvalge, küüslaugu maitse ja sireli lõhnaga.

Aja mõtles lõppude lõpuks välja Aristoteles, kuid sellest ei saadud teada enne, kui Christian Huygens pendliga kella valmis ehitas. Miks Aristotelesel aega vaja läks, seda ei tea keegi, sest aegade jooksul on tema käsikiri kaduma läinud.
Tiit Kändler

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri