teadus.ee » Arhiiv » Õueonu päevaraamat. Raamat. 16. juuli

Õueonu imbub uksest välja, pilvealusele õuele ja loob hetkega väikese loodusvärsi:

„Loodus on lahke.

Loodus ei toimi tõttamisi.

Loodus on jätkuv.

Ta kunagi ei voola lohakalt või uisapäisa. Pigem jätab tegemata.“

Õueonu vaatab õuele ja mis ta näeb? Pilved on kusagile kadunud.

Muud ei miskit erilist. Näeb: üht kastanit, üht kuuske, kasekolmikut ja männitüve Viru vande aegset.

Kuid nende puude tagant aimub mets, kus elavad: Iisak Naatan, Alma Naat, arvamusliider, erakondlane ja palju teisigi, kes metsast pugenud on meie endi sekka. Kas teadus kõike seda ära seletab?

lolltarkmurula2-300x200-9241030Õueonu otsib vastust ja leiab kivi alt Tiit Kändler raamatu „Loll on targaks saada ehk tark lits taskus“ ja loeb sellest raamatust, mis võib juhtuda, kui inimesed arutlevad kõige üle maailmas, nii nagu teadlased seda oma teadustes teevad. Peategelased Iisak Naatan ja Alma Naat satuvad kokku Newtoni ja Leibnitzi lemmadega, nelja värvi probleemiga, Alan Turingi ja Tartu Ülikooli teoreemidega: matemaatikat pole võimalik üles ehitada kooskõlaliselt, nii ka Tartu Ülikooli pole võimalik kooskõlastada. Ühesõnaga – Euroopa kvartalist Brüsselis on vaid sammuke kolhoosikorra kvartaliaruandeni – nagu on üks sammuke heinaniiduki järel sammuval toonekurel konnast vikatiterani.

Mida tähendab, kui inimene annab välja raamatu oma kulu ja kirjadega? Aga seda, et selle raamatu väljaandmisega toetatakse Eesti kultuurkapitali. Müügil Apollos ja Rahva Raamatus, saadaval toimetus@teadus.ee

Jaga