teadus.ee » Arhiiv » Vikerkaar püüti lõksu

euroopa2-6044422

Kui võtta tavaline läbipaistev dielektrik ja pista sellesse tillukesed eri kujuga metallilised lisandid, siis võib valgus sellist moodustist läbides käituda veidralt. Materjalil aga ilmnevad dramaatilised efektid nagu negatiivne murdumisnäitaja. On teada, et negatiivse murdumisega nn metamaterjal võimaldab valguse peatada. Siiani on sellist aeglast ehk isegi seisvat valgust tekitatud kummaliste optiliste omadustega materjalides. Ent need on tavaliselt eksootilised, näiteks metalli aatomite eriti külmad gaasid, või siis aeglustavad valgust vähe, või toimivad need väga kitsastes lainepikkuste vahemikes.
Ajakirja Nature 15. novembri numbris on avaldatud Ühendkuningriikide Surrey ülikooli teadlase Kosmas L. Tsakmakidise ja ta kaasautorite lühiartikkel, milles kirjeldatakse üht toatemperatuuril töötavat valguse peatamise seadet. Metamaterjalist lainejuhti läbiv valguse eri värvi osised peatuvad eri paikades, sõltuvalt lainepikkusest, nõnda et mitmevärviline valguskiir jaguneb lõksustatud vikerkaareks.

vikerkaar-9692932 Seda valguslõksu võib lihtsalt ühildada valguspõhiste ehk fotooniliste loogiliste elementidega. Nõnda saab seda kasutada kodeeritud optiliste impulsside salvestamiseks või siis fotoonilistes süsteemis ajanihete tekitamiseks, et signaale sünkroniseerida.
Allikas: Nature, 15. nov

Jaga