Teadusteave MTÜ – MA JUBA OLIN SIIN!

 

MA JUBA OLIN SIIN!
reede, 17. veebruar 2006
Paljud meist on kogenud déja vu tunnet. Kõhedaks võtvat teadmist, et mingis olukorras on juba enne oldud. Ehkki loogiliselt võttes pole see kuidagi võimalik. Siiani on psühholoogid pidanud selle tunde olemuse uurimist võimatuks. Kuid mõne inimese jaoks hakkab see tunne prevaleerima. Leeds´i mälurühma psühholoogid uurivad déja vu all kannatajaid, lootuses selle avaldumist tabada.

Kuidas ma küll sain siin juba kunagi olla?Nende patsientide seas on näiteks ka mees, kes ütles, et tal pole mõtet haiglat külastada, kuna on seal juba olnud, ehkki see polnud nõnda. Ta pakkus välja ka oma arust toimunud kohtumiste teemad. Ka TV-d ei saa vaene mehike enam vaadata, sest arvab, et on kõike juba näinud. Kuid et lihtsalt oma kehva mälu tõttu ei mäleta enam midagi.

Inimesed võivad déja vu all kannatada, ent ei söanda seda arstile kurta. Kuid krooniline déja vu võib põhjustada depressiooni. Leedsi teadlased peavad seda nähtust mitte illusiooniks, vaid mälu toimimise hälbeks. Seda tahetaksegi nüüd täpsemalt uurida — kuidas mälu justkui taastab olematuid sündmusi üsna detailirohkelt. See teadmine võib viia ka mälu sügavama mõistmiseni.

Allikas: AlphaGalileo

Jaga