teadus.ee » Arhiiv » Me kõik oleme tulnud Aafrikast. India kaudu

Et praegu elavad inimesed põlvnevad Aafrikast kuus-seitsekümmend tuhat aastat tagasi välja rännanud esiemadest, on teadlastel viimase paarikümne aastaga selgeks vaieldud. Meie liigi, Homo sapiensi eellased olid edukad tulnukad ning Euraasias ees elanud primaadid ei pidanud konkurentsile vastu.

Miks Aafrikast lahkuti, selle üle võib vaid spekuleerida. Kuid pärilikkusaine peidab endas saladuse, kustkaudu Aafrikast minema mindi. Tartu geneetikute koolkond on seda aastaid uurinud. Selleks tuleb tegelda veel siiani säilinud põlisrahvaste killukeste pärilikkusainega. Kahe nädala eest ajakirjas Science avaldatud artiklis kinnitatakse teooriat, et ränne toimus mööda ookeani rannikut. Väikesele Andamani saarele India läänemeres jõuti üsna kohe. Üks selle artikli autoritest on Eesti Biokeskuse teadlane Toomas Kivisild.
Inimeste põlvnemise alaseid esinduslikke artikleid on akadeemik Richard Villemsi algatatud uurimisrühm koostöös maailma eri paikades töötavate teadlastega avaldanud enne küll ja küll ning küllap tuleb neid edaspidigi. “Ka selle teise Sience’is avaldatud artikli teadlastega oleme me koos avaldanud hulgem artikleid,” ütleb Villems,”samasse Science’i numbrisse esitasime veel ühe, India kohta, kuid sellega, nagu paistab, ei jäänud toimetus rahule.” Teaduses on see tavaline. Ikka tuleb täpsustada, süvendada. Lõpuks ilmuvad tõelised tulemused niikuinii. Keda huvitab, võib lähemalt lugeda aadressil http://www.epl.ee/artikkel_292909.html.
Tiit Kändler

Jaga