Ökoloogiakonverents räägib rahast

28. Apr 2006

Selle nädala neljapäeval ja reedel toimub Eesti Maaülikooli korraldusel Tartus ökoloogiakonverents. See on järjekorras kümnes. Mis on selle üheksa aasta jooksul Eesti ökoloogilises seisundis ja konverentsi temaatikas muutunud?

Vastab konverentsi korraldaja, ökoloog Toomas Frey: Esimene konverents oli 1978, sel vaiksel ajal mindi äsjalõppenud Rahvusvaheliselt Bioloogiaprogrammilt (peamiselt biomasside määramisega elukoosluste kaupa), rahvusvahelisele programmile Inimene ja Biosfäär (seetõttu pääsesid trükki esimesed arvandmed keskkonnaseisundi kohta). Et keskkonnakaitsest varem rääkida ei saanud, kujunes iga järgmine ökoloogiakonverents üha keskkonnakaitselisemaks. Alates IV konverentsist (1988) koondus tähelepanu inimühiskonna ja looduse vahekordadele. Ja alates VII konverentsist (1997) on materjal olnud märgatavalt Eesti-keskne.
teadus.ee: Maaülikooli egiidi all toimuval ökoloogiakonverentsil kõneldakse kahe päeva jooksul keskkonnakaitse majandushoobadest, ökoloogilisest maksureformist, võimalusest muuta turg keskkonnasõbralikumaks. Ja üsna põhjalikult veekogude ja -elanike ökoloogiast ja muiduelust.
Vt konverentsi kava aadressil www.emu.ee
AHHAA TOOB TARTUSSE KUULSA NÄITUSE
2. mail kell 16.00 avab AHHAA keskus Tartu Kaubamaja 3. korruse fuajees interaktiivse näituse, mida on üle maailma külastanud miljonid, kuid keegi pole veel näinud. Missugune võiks olla maailm ühegi valguskiireta? Kuidas maksta baaris kohvi eest, kui kõik rahatähed on ühesuurused ning nende värvi ei näe? Seda on raske ette kujutada, kuid nägemispuuetega inimesele on enesestmõistetav, et hakkama tuleb saada vaid lõhnade, helide ja kompimise toel. Kui lihtne või keeruline see võiks olla? Tulge proovige nüüd ise järele!
Näituse „Dialoog pimeduses“ oluline erinevus tavapärasest väljapanekust on see, et klassikalises mõttes näha ei ole midagi. Tegemist on unikaalse kogemusega, teekonnaga täielikus pimeduses, mis annab võimaluse tutvuda eluga läbi „pimeda silmade“. Külastajad juhatatakse 45-minutilise ringkäigu jooksul läbi erinevate tavapäraste keskkondade nagu looduspark, argine linnatänav ja kohvik ning teejuhtideks on sealjuures nägemispuudega inimesed. Sellises olukorras tavarollid vahetuvad: nägijad vajavad toimetulekuks pimedate giidide abi.
Näitus on avatud Tartu Kaubamaja 3. korruse fuajees iga päev 10.00 — 18.00 kuni 14. juunini. Pileteid saab vaid etteregistreerimisel tel 53 633 145.

Kommenteeri

Telli Teadus.ee uudiskiri